Der kan stemmes på elleve præsident kandidater

  præsidentvalg_i_Polen_af_Jakub_Wozniak-5

  Polakkerne stemmer i dag om hvem der skal være landets præsident de næste fem år. Det ventes, at polakkerne skal ud i en anden valgrunde den 24. maj mellem den siddende præsident Bronislaw Komorowski og Lov og Retfærdighedspartiets kandidat , Andrzej Duda. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk


  WARSZAWA: Præsidentvalget har været i gang siden klokken 7 i morges, og polakkerne kan i dag vælge mellem elleve kandidater.


  Polakkerne er gået til valg for at stemme om, hvem der skal være præsident i Polen de næste fem år.

  Den siddende præsident Bronislaw Komorowski genopstiller og ventes at blive valgt i den anden valgrunde, der finder sted den 24. maj.

  Dalet i målinger

  For blot få måneder siden, stod Komorowski til at få 65 procent af stemmerne i meningsmålingerne, og dermed kunne han undgå en anden valgrunde. Men sådan er det ikke længere, viser de seneste målinger.

  12 procent forspring

  Bronislaw Komorowski står til at få 39 procent af stemmerne, mens oppositionens kandidat Andrzej Duda fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) står til 27 procent.

  Rock i paladset

  Polakkerne er tydeligvis utilfredse med det politiske system, og der vil formentlig komme mange proteststemmer ved dagens valg. Den tidligere rockmusiker Pawel Kukiz står til at blive valgets store overraskelse. Den uafhængige kandidat står til at få støtte fra 13 procent af polakkerne, og han er dermed den kandidat der er gået mest frem de seneste måneder.

  Ifølge de seneste målinger står de øvrige kandidater til følgende opbakning.

  Kandidaterne

  Janusz Korwin-Mikke (5 procent)
  Magdalena Ogorek (4 procent)
  Janusz Palikot (3 procent)
  Adam Jarubas (2 procent)
  Grzegorz Braun (1 procent)
  Jacek Wilk (0 procent)
  Marian Kowalski (0 procent)
  Pawel Tanajno (0 procent)

  Exitpols i aften

  Valghandlingen afsluttes i aften klokken 21.00 og de første exitpols ventes en time senere. Det ventes at Komorowski og Duda skal ud i en anden valgrunde, som efter al sandsynlighed bliver vundet af Komorowsk, som verden ser ud i dag.

  Brevstemmer

  Polakker i Danmark kan nu brevstemme til valgene, hvor det tidligere var det nødvendigt at møde op på den polske ambassade i København for at stemme.