Donald Trump rygtes til Gdansk i september

donald_trump_naeste_amerikanske_praesident

Den amerikanske præsident Donald Trump kommer til Gdansk den 1. september, hævder flere troværdige kilder samstemmende. Oplysningen er dog ikke bekræftet i præsidentpaladserne i Washington og Warszawa. Arkivfoto.


GDANSK: Den amerikanske præsident Donald Trump forventes at komme til Polen den 1. september, når 80 års dagen for Anden Verdenskrigs udbrud markeres. Men det handler også om valgkamp her og der.


Flere kilder siger samstemmende til det anerkendt polske dagblad Rzeczpospolita, at der er udsigt til at Donald Trump kommer til Gdansk den 1. september. Det var på den dag, for 80 år siden, at Anden Verdenskrig begyndte med angreb på fæstningen Westerplatte i Gdansk.

Der har været øget hektisk diplomatisk aktivitet, efter at der er kommet en reaktion på en invitation til den amerikanske præsident fra Polens præsident Andrzej Duda i juni.

Skift i holdning til base

Ifølge rygterne ventes det også at Donald Trump vil have godt nyt med til polakkerne, i form at oprettelse af en egentlig NATO-base, eller under alle omstændigheder en markant udvidelse af den amerikanske tilstedeværelse i Polen. USA har tidligere blankt afvist at oprette en base i Polen, uden fuld opbakning fra NATO-landene, hvilket næppe vil ske. Men noget tyder på, at USA med Donald Trump også her alligevel vil gå enegang, trods tidligere sikre løfter om det modsatte.

Det er formentlig også i samme forbindelse, at Polens statsminister Morawiecki rejser til Washington i denne uge.

Donald Trump vil også forsøge at få ophævet visumtvangen for polakker til USA. Et mangeårigt stridspunkt mellem skiftende amerikanske og polske regeringer.

Ikke bekræftet

Oplysninger om Donald Trumps besøg kan ikke bekræftes i Polen, men fra præsidentpaladset oplyses det, at den polske præsident Andrzej Duda besøger USA i juni.
Ifølge flere iagttagere og kilder, foretrækker Donald Trump at lave aftale om mere amerikansk militær tilstedeværelse i Polen med den siddende PiS-regering. Og i Polen kan den siddende regering, bruge et forbedret forhold til USA i en national valgkamp, der seneste finder sted i november.

Polske vælgere i USA

Donald Trump er også i valgkamp. En udvidelse af det militære samarbejde og visumfrie rejser for polakker til USA, kan give Trump stor opbakning blandt den store gruppe af amerikanere med polsk baggrund og polakker i USA. Og det ventes også, at den amerikanske præsident vil foreslå polakkerne mere atomkraft teknologi under det ikke-bekræftede besøg i september.

Uden Putin

Den 1. september markeres i Gdansk på stedet hvor Anden Verdenskrig begyndte. Det er den nu myrdede borgmester i byen, Pawel Adamowicz, der har indført traditionen. I år på 80 års dagen ventes flere af verdens førende statsledere. Den russiske præsident Vladimir Putin, er dog ikke inviteret til højtideligheden.