Donald Tusk: Politik er ikke som fodbold

donald_tusk_2019_forfatning

Donald Tusk høstede stort bifald da han fredag besøgte Warszawa Universitet og talte varmt om den polske grundlov. Store dele af den polske top var til stede, dog ikke repræsentanter for regeringen. Foto: PWN.


WARSZAWA: EU præsident Donald Tusk sagde fredag på Warszawa Universitet, at politik ikke er som en fodboldkamp. På stat-tv blev han hængt ud som tysk agent og sat i forbindelse med Adolf Hitler.


– Politik er ikke som fodbold. I politik giver det ingen mening, at besejre og udslette modstanderen. Nogen vinder valget, nogen kan slå sin modstander den 26. maj, til oktober eller november i år, men vi skal alle bo i samme land, sagde Donald Tusk. Adressen var klar. En henvisning til det politiske klima og hadkampagner i Polen. Han fremhævede også den rekordhøje tilslutning til EU blandt polakkerne, som et sandt mirakel fra Wisla.

Merkel, Hitler og Tusk

Det regeringskontrollerede stats-tv, TVP, fremstillede dog EU præsident Donald Tusk som agent for Tyskland under hans grundlovstale på Warszawa Universitet. I et tv-indslag om hans besøg på TVP, kørte der samtidig billeder i baggrunden af Adolf Hitler, af polakker der bliver skudt af tyskere og russere – og af underskrivelsen af aftalen mellem Rusland og Tyskland, der førte til Anden Verdenskrig.

TVP: Ikke velkommen

Ifølge den ikke-frie tv-station var Donald Tusk kommet til Warszawa for at fortælle Polens regering hvad den skal gøre. I indslaget blev det fremhævet, at en undersøgelse viste at Tusk ikke var velkommen tilbage i polsk politik, og hans modtagelsen af en tysk pris i 2012 skulle være et af beviserne på at Donald Tusk arbejder for Tyskland. Et af beviserne for påstanden er også, at blandt andet Angela Merkel har arbejdet for ansættelsen af Tusk som EU-præsident – også imod den polske regerings ønske, da ansættelsesperioden skulle forlænges.

Modtaget som en helt

Men i Donald Tusk-talen blev hverken Lov og Retfærdighedspartiet, Kaczynski eller andre politikere nævnt. Den mest direkte kommentar til regimet i Polen faldt med disse ord:
– Det er altså ikke nok at myndighederne fejrer forfatningen en gang om året (Grundlovsdag 3. maj, red.), den skal fejres og efterleves hver dag, sagde Donald Tusk med stor jubel til følge. Polen har flere alvorlige sager med EU og netop forfatningen, retsstaten og andre fundamenter i et demokratisk land.

Næste præsident?

Mange havde ventet, at Donald Tusk ville offentliggøre hans kandidatur som præsident i Polen i 2020. Men det skete ikke. En journalist spurgte efterfølgende Donald Tusk om han har besluttet sig for at stille op til præsidentvalget?

– Det er jo først om 200 år, sagde Tusk kortfattet som svar.

Stillede op i 2005

Donald Tusk stillede op til præsidentvalget i 2005, og vandt første valgrunde. I anden valgrunde var han oppe imod Lech Kaczynski, der havde igangsat en falsk kampagne om, at Donald Tusk bedstefar samarbejdede med tyskerne. Selv om polakkerne i dag godt ved at det var usandt, så tabte Donald Tusk anden valgrunde.

Fjernet fra net-tv

Indslagene og billederne med Donald Tusks manglende popularitet, billederne af polakker der bliver skudt og scenerne med Adolf Hitler, er efter voldsom kritik siden blevet fjernet på netudgaven af det statslige TVP.