Dusør for at finde skyldige i forurening af Oder-floden

Oder-floden
Myndigheder, frivillige, redningstjenester og mange andre er kaldt til, for at rydde op efter en voldsom forurening af Oder-floden. Politiet har udlovet en dusør på 1 million zloty, for at finde gerningsmændene bag forureningen. Foto: MC/Twitter.

WARSZAWA: Oder-floden er ramt af voldsom forurening. Polsk politi udlover en dusør på en million zloty for at finde de skyldige.


Oder-floden er ramt af en voldsom forurening, det vil tage år at genoprette, oplyser den polske statsminister Mateusz Morawiecki til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP. Foreløbig er der taget mere end 11 tons døde fisk op ad den vigtige flod, der løber mellem Tyskland og Polen.

Statsministeren har meddelt, at to ansvarlige personer indenfor vand og miljøtilsyn, er blevet afskediget. Og lørdag har polsk politi udlovet en dusør på 1 million zloty, for at finde de skyldige bag forureningen.

– Omfanget af forureningen er meget stort, så stort, at det kan tage Oder-floden år at vende tilbage til en nogenlunde normal tilstand, siger statsministeren.

– Det er sandsynligt, at enorme mængder kemisk affald er blevet dumpet i floden, siger statsminister, og lover samtidig at de ansvarlige vil blive stillet til ansvar.

– Problemet er enormt ​forureningen strækker sig fra Wroclaw til Szczecin. Det er hundredvis af kilometer der er forurenet, det er gigantisk, siger statsministeren.

Miljøministrene i Polen og Tyskland arbejder sammen om at løse problemet, og finde de skyldige for den ødelæggende forurening.

Opposition: Oder-floden dør

Trods statsministerens fyringer, er oppositionen i Polen ikke tilfreds. De mener at regeringschefen har handlet alt for langsomt.

Szymon Hołownia, der er formand for partiet Polen 2050, sagde fredag:

– Oder-floden dør foran vores øjne. Hvor er statsministeren? Hvor er regeringen under sådan en alvorlig krise?, spurgte Holownia. Han sagde samtidig, at hans parti har oprettet regionale kriseberedskabsgrupper, der hjælper lokalsamfundene langs Oder-floden.

 

polennu.dk har ingen betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.