Ekspert om EU-dom: Dagbøder er næste skridt

marlene_wind_ku_professor_polennu_dr

Polen er som ventet dømt ved EU-domstolen, for at gennemfører love der strider mod demokratiets og EU’s grundværdier. Professor ved København Universitet, Marlene Wind tror at Polens regering vil rette ind efter EU-domstolens afgørelse. Foto: DR.

LÆS  Danmarks statsminister roser Polens indsats i Ukraine

LUXEMBOURG: Polen blev som ventet mandag dømt ved EU-domstolen. Denne gang for ny lov om højesteretsdommere. Ekspert tror at polakkerne retter ind, for ellers vanker der dagbøder og kaos.

LÆS  Polen får EU-milliarder til ukrainske flygtninge

Polen er mandag blevet dømt til at rulle en retsreform om højesteretsdommere tilbage. Regeringen har siden EU-kritikken begyndte, lavet ikke mindre end syv nye versioner af loven, men de skal alle rulles tilbage, fastslår EU domstolen.

SE DOMMEN
Eksternt link: EU domstolens afgørelse


Siden 2015

Siden Kaczynskis regeringsparti kom til magten i 2015, har Polen gennemgået en trist udvikling med statskontrolleret overtagelse af virksomheder, kontrol over statsmedier, destruktion af forfatningsdomstolen og øvrige retsinstanser i Polen. Langt de fleste af forholdene strider mod de grundlæggende demokratiske værdier i EU. Dommen mandag handlede om højesteret, men der er mange flere konflikter mellem Warszawa og de øvrige partnere i EU.

Klart signal til Warszawa

– Det er endnu en gang et klart signal fra EU-domstolen til Polen om, at kursen ikke er i orden, siger Marlene Wind, professor i EU ret ved København Universitet.

– En dom ved EU-domstolen er et langt mere klart signal end en artikel 7 sag eller politiske udmeldinger fra Bruxelles, siger Marlene Wind. Professoren tror at polakkerne vil rette ind efter afgørelsen, om end det næppe bliver uden brok.

LÆS  Ekstraordinært møde om anti-LGBT-erklæring

– De vil sikkert brokke sig, men jeg tror de hurtigt retter ind. Alt andet vil være fuldstændig vanvittigt, siger Marlene Wind. Det er ofte set, at centralregeringerne i de nye EU-lande lader som om, at de implementere afgørelserne, selv om de ikke gør. Men det tror Wind ikke vil ske i tilfældet Polen.
– I Polen er civilsamfundet og dommerstanden meget aktive, så det slipper regeringen ikke afsted med, siger Marlene Wind til polennu.dk.

– Jeg tror Polen følger afgørelsen.

LÆS  Donald Tusk: EU bør overveje at smide Ungarn ud

Wind siger også, at hvis ikke Polen følger EU-domstolens afgørelse, så kan næste skridt blive meget høje dagbøder.

Dagbøder stoppede fældning

Sidst Polen fik et nederlag ved EU-domstolen, var i sagen om fældning af træer i den UNESCO-beskyttede unikke polske urskov. Her ignorerede Kaczynski regimet afgørelsen, lige indtil EU-domstolen tildelte dagbøder på en halv million euro. Det fik Polens regering til at stoppe fældningen af træerne i den unikke skov i det østlige Polen omgående.

LÆS MERE
Eksternt link: Marlene Wind