EU indleder ny sag mod Polens regering

EU-domstolen har besluttet at nedsætter dagbøderne til Polen. Men bøderne fastholdes og er nu p 500.000 euro om dagen. Arkivfoto.

BRUXELLES: Onsdag indledte Europa-Kommissionen endnu en sag mod Polens regering. Det er den kontroversielle lov om domstolene, der blev vedtaget i december, der har fået EU til at reagere.


Konflikterne mellem EU og Polen fortsætter på uformindsket styrke. Onsdag indledte EU-kommissionen en såkaldt overtrædelsesprocedure ved at sende en formel klage til Polens regering over en ny lov om retsvæsenet, der blev vedtaget den 20. december 2019, og trådte i kraft den 14. februar 2020.

Den undergraver dommernes uafhængighed og krænker den europæisk lovgivning, skriver Kommissionen.

LÆS MERE OM ANKLAGERNE HER

– Medlemsstaterne kan reformere deres retssystem, men de skal gøre det uden at overtræde EU-aftalerne, siger Europa-Kommissionens næstformand Věra Jourová onsdag.

– Der er en klar risiko for, at … disciplinærsystemet for dommere kan bruges til politisk kontrol med indholdet af retsafgørelser, siger Jourová til polsk TVN24.

– Det er en europæisk sag, fordi polske domstole arbejder ud fra europæisk lovgivning. Dommere fra andre lande skal have tillid til, at polske dommere handler uafhængigt. Denne gensidige tillid er grundlaget for vores indre marked, siger næstformanden.

Polen har nu to måneder til at svare på Kommissionens indsigelser. Hvis ikke Polen rette ind, går sagen videre til EU-domstolen hvor Polen har flere sager.

LÆS MERE OM ANKLAGERNE HER