Europa-Parlamentet fordømmer igen den polske regering

Europa-Parlamentet langer igen ud efter Polen i en ny resolution. Parlamentet har også skruet op for debatten om værdierne i EU, specielt med henblik på situationen i Polen og Ungarn. Danske medlemmer af Europa-Parlamentet deltager i en podcast-serie med forfatter og kommentator, Anne Sofie Allarp som vært. Her er det afsnittet om retsstaten og Polen, der diskuteres. Selv om stemningen på billedet ser munter ud, så var der alvorsminer på i debatten mellem MEP’erne Kira Marie Peter-Hansen, SF og Morten Løkkegaard, Venstre om Polen. Foto: EU-Parlamentet København.

BRUXELLES: Et stort flertal af folkevalgte i Europa har torsdag fordømt abort-afgørelse i Polens politisk udpegede forfatningsdomstol.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Europa-Parlamentet har med stemmerne 455 for, 145 imod og 71 blanke, stemt en resolution igennem, der endnu engang er et gult kort til den polske regering.

Brud på menneskerettigheder

Resolution udtrykker en skrap kritik af forfatningsdomstolens ophævelse af abort undtagelser fra en dom den 22. oktober, som udelukker næsten alle former for aborter. Parlamentet mener, at det er et brud på menneskerettighederne, som Polen ellers har tilsluttet sig.

Ikke alene afgørelsen, men også at den særlige forfatningsdomstols dommere er politisk udpeget af regeringspartiet, og er under kontrol af formanden, Jaroslaw Kaczynski.

Under corona-pandemi

De folkevalgte har også rejst kritik af timingen, fordi corona-pandemien forbyder polakkerne at samles til demonstrationer. Det er sket alligevel. Polen har oplevet de største protester og demonstrationer, siden landet blev frit i 1989.

Europa-Parlamentet udtrykker også bekymring over den overdrevne brug af vold mod demonstranterne fra politiets side, og fra ekstreme nationalistiske grupper i Polen.

LÆS HELE RESOLUTIONEN HER

Podcast serie fra Europa-Parlamentet

Danske medlemmer af Europa-Parlamentet deltager i en podcast-serie med forfatter og kommentator, Anne Sofie Allarp som vært. Debat om retsstaten og Polen med MEP’erne Morten Løkkegaard, Venstre og Kira Marie Peter-Hansen, SF. Link til podcasten om EU, Polen og retsstaten herunder.

HØR PODCAST HER

– Jeg tror de fleste virkelig har et behov for at se fremad efter en svær tid for europæerne. Vi diskuterer, hvad det er for et Europa, man forsøger at bygge op, og hvilke dagsordener der kommer til at præge den politiske samtale i Europa i de kommende år, siger Anne Sofie Allarp om podcastserien, der er udviklet i samarbejde med Europa-Parlamentets kontor i Danmark.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

LINK TIL ALLE EU-PODCAST HER

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes