Flere polakker er kommet til Danmark for at arbejde

metro_byggeri_polske_arbejdere

Flere polakker er kommet til Danmark de seneste fem år, og det er på alle niveauer i virksomheder at polakkerne er beskæftiget. Det er især indenfor industrien at polakkerne arbejder. Kun godt 15 procent af polakkerne arbejder nu indenfor byggeri, håndværk og landbrug. Polakkerne er den største gruppe af indvandrere med lønmodtagerjob, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Arkivfoto.


KØBENHAVN: Frygten for at polske arbejdere ville rejse hjem er ubegrundet. De tørre tal viser, at der er kommet flere til Danmark for at arbejde.


Det har vakte stor bekymring de senere år, at polakkerne i Danmark ville vende hjem til Polen. Jyllands-Posten havde bragt en artikel med Polens ambassadør, der opfordrede polakkerne til at vende hjem til Polen. Historien sendte chokbølger gennem dansk erhvervsliv. Men det var ikke en nyhed, da håbet om at få polakkerne til at vende hjem har været de seneste to polske Kaczynski-regeringers vigtigste prioritet siden han kom til magten for fire år siden. Og opfordringen har da heller ikke virket – hverken nu eller dengang. Tvært imod.

Bekymringerne for at polakkerne i Danmark skulle indlede en folkevandring mod fædrelandet, og udløse en katastrofal mangel på arbejdskraft, er gjort til skamme af de seneste tørre tal fra Danmarks Statistik.

Flest polakker

De seneste fem år er der sket en stigning i antallet af polske indvandrere med lønmodtagerjob på 7.200 personer. I alt var der registreret 25.500 polakker med job i Danmark i sidste kvartal af 2018. Den største gruppe af fremmed arbejdskraft i Danmark er polakker. Den største stigning i indvandringen kommer dog fra Rumænien med 8.700 personer de seneste fem år. I alt var der 18.300 rumænere registreret som lønmodtagere i Danmark.

Polakker i Danmark fordelt på brancher

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser også fordeling af polakkerne i Danmark på brancher. Selv om polsk arbejdskraft ofte sættes i forbindelse med landbrug og byggeri, så viser tallene at kun 15,6 procent af polakkerne er beskæftiget inden for de to områder. De fleste polakker er beskæftiget indenfor industrien.

25,5 procent: Industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomhed
21,7 procent: Handel og transport mv.
18,4 procent: Erhvervsservice
12,5 procent: Offentlig, undervisning og sundhed
11,8 procent: Bygge og anlæg
3,8 procent: Landbrug, skovbrug og fiskeri
2,1 procent: Kultur, fritid og anden service
1,9 procent: Information og kommunikation
1,3 procent: Ejendomshandel og udlejning
0,8 procent: Finansiering og forsikring

Ikke antal polakker i Danmark

Vær opmærksom på, at tallene ikke er antallet af polakker der bor i Danmark, men alene hvor mange der har et registreret lønmodtagerjob.

LÆS MERE
polennu.dk: Danmarks Statistik 3/2018