Første valg siden ny regering kom til magten

  jaroslaw_walesa_gdansk_polen_polennu

  Medlem af Europa-Parlamentet, Jaroslaw Walesa – søn af Lech Walesa – fører ifølge målingerne kampen om at blive borgmester i Gdansk. Hans nærmeste rival, den siddende borgmester Pawel Adamowicz, opnåede ikke genopstilling for sit parti Borgernes Platform. Målingerne viser også, at Gdansk borgerne skal stemme igen den 4. november for at afgøre hvem af de to der skal være chefen i Gdansk de næste fire år. Privatfoto.


  WARSZAWA: Søndag er der lokal og regionalvalg i Polen. Det er første gang siden parlamentsvalget for tre år siden, at politikerne står overfor vælgerne.


  Torsdag meddelte lederen af den polske valgkommission Wojciech Hermelinski, at Polen nu er klar til lokal og regionalvalgene på søndag.

  Lokalvalgene i Polen er langt fra så enkle og nemme at gennemskue, som de er ved tilsvarende valg i Danmark. Polakkerne skal sætte mindst 4 krydser på stemmesedlerne på søndag.

  Direkte personligt valg

  I Polen vælger man borgmestre og regionsformænd ved direkte valg på et navn, sammen med valg til by- og regionsrådene. Derudover vælger man også andre tillidsfolk til offentlige embeder. Der kan også forekomme andre afstemninger på dagen, da lokalvalgene også rummer mulighed for afstemninger om konkrete lokale anliggende.

  47.000 skal vælges

  Polakkerne skal vælge i alt 47.000 by- og regionsmedlemmer og cirka 2.200 borgmestre og cirka 300 andre ledende politikere. De personlige valg til bl.a. borgmester og regionsformand afgøres efter valget på søndag, hvis en af kandidaterne får mere end 50 procent af de afgivne stemmer. Hvis ikke det er tilfældet, skal de to kandidater med de fleste stemmer ud i en anden valgrunde, der gennemføres den 4. november.

  Opposition gået sammen

  Valget vil næppe rykke væsentligt ved det store politiske billede. Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har givet store midler til deres lokale og regionale kandidater, og flere polske medier rapportere om stor nervøsitet i partihovedkvarteret. Ikke mindst efter at en ny film, har sat spørgsmål ved sammenhængen mellem kirke og politik. De to største oppositionspartier Borgernes Platform (PO) og Moderne Polen har for første gang slået sig sammen forud for dette valg, og optræder på fælleslister.

  Afgørelsen

  Det ventes, at der allerede dagen efter valget er et billede af hvilke partier og lokallister der har klaret sig bedst, men det endelige resultat med navnene på de valgte, kan tage flere dage. De steder hvor valget ikke får en klar vinder på søndag, skal vi væbne os med tålmodighed til nogle dage efter anden valgrunden den 4. november.

  Alle vinder

  Når valget er overstået, vil formentlig alle partierne tolke resultatet som en stor sejr til netop dem. Det store land og den indviklede logistik ved valgene, gør det muligt at tolke resultatet i mange retninger.

  Vi ønsker polakkerne et godt valg på søndag.

  Første valg i stribe af valg

  De kommende polske valg, som er afgørende for Polens fremtid – ikke mindst i forhold til EU-samarbejdet; er valget til Europa-Parlamentet i maj, parlamentsvalget til næste efterår og præsidentvalget i 2020.