Gowin: Alle ved at der ikke bliver valg den 10. maj

- Jeg ser ikke nogen praktisk mulighed for at valget kan finde sted den 10. maj, siger Jaroslaw Gowin, der er tidligere vicestatsminister i Kaczynski-regeringen. PR-foto.

WARSZAWA: Den afgåede vicestatsminister Jaroslaw Gowin, der er en del af regeringens flertal siger til Newsweek, at alle godt er klar over, at der ikke bliver præsidentvalg i Polen den 10. maj.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Jaroslaw Gowin, vicestatsminister indtil han ville udsætte præsidentvalget, siger nu, at alle er indstillet på, at der ikke bliver præsidentvalg i Polen den 10. maj.

– Jeg ser ikke nogen praktisk mulighed for at valget kan finde sted den 10. maj. For hver dag der går, bliver jeg bekræftet i den holdning, siger Gowin til Newsweek Polska.

– Jeg vil foreslå efter samtaler med andre politikere, at vi udsætter valget til august, men også med brevstemmer, siger den tidligere vicestatsminister. Denne ændring vil dog også være forfatningsstridig, da der ikke må ændres i en valglov seks måneder før valget skal afholdes.

Ikke magtspil

Jarosław Gowin garanterede overfor Newsweek, at han ikke har gang i et politisk magtspil, men at han blot ønsker at valget holdes på et tidspunkt, hvor det først og fremmest er sikkert for polakkerne, og for det andet, at det gennemføres i overensstemmelse med loven og forfatningen.

Beslutning 8. maj

Valget har længe været planlagt, men på grund af corona-krisen og den siddende præsident Andrzej Dudas chancer for at blive genvalgt, har regeringspartiet presset på for at valget gennemføres, dog med brevstemmer. Den lov, der skal gøre det muligt, er vedtaget i det polske parlament, og er nu til behandling i parlamentets overhus, som formentlig kommer med en afvisning, på deres møde den 6. og 7. maj. Så skal underhuset igen vedtage forslaget, før det kan sendes videre til præsidenten. Det betyder, at præsidenten tidligst kan underskrive loven den 8. maj, altså to dage før den meddelte valgdato. Loven om brevstemmer er i øvrigt i strid med den polske forfatning og de demokratiske internationale standarder. Til gengæld kan regeringen til enhver tid med henvisning til corona-krisen, udsætte valget i tre måneder.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Nej tak til to år mere

Gowin gik offentligt imod formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski, da han tidligere foreslog, at valget skulle udsættes i to år, på grund af corona-krisen. Det ville kræve en forfatningsændring, og dermed 2/3 flertal i parlamentet, som ville betyde, at oppositionen skulle acceptere forslaget. Det blev et klart nej, da man i oppositionen ikke vil forlænge den siddende præsidents mandatperiode med to år.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Afgørende stemmer

Gowin er leder af en fløj i Forenet Højre, som står bag Lov og Retfærdigheds regeringen, og derfor er denne gruppes stemmer afgørende, hvis Kaczynski skal have held til at gennemføre valget den 10. maj. Eller som samme lov giver mulighed for; den 17. eller 23. maj.

Der har ikke været ført valgkamp i Polen, og otte ud af ti polakker vil have valget udskudt. Det vil alle kandidaterne, med undtagelse af den siddende præsident Andrzej Duda, også. Flere byer har også meddelt regeringen, at man ikke vil deltage i valget. Formanden for den polske valgkommission, har også sagt at valget ikke bør gennemføres. Det samme sagde den nu tidligere chef for Polens postvæsen, der skal håndtere processen.

Jaroslaw Kaczynski har sagt til Finansiel Times, at hvis ikke valget gennemføres den 10. maj, kan det blive svært at få genvalgt den siddende præsident Duda, som er Kaczynskis foretrukne præsident.