Grundlovsdag markeres med protester og bøn

Mogens Lykketoft sammen med Lech Walesa under Nobel Fredspris modtagerens besøg i Danmark sidste år. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

WARSZAWA: Det er Grundlovsdag i dag, og den vigtigste polske helligdag. Den 3. maj 1791 så Europas første forfatning dagens lys, og med den blev magtens tredeling indført. Det var i Polen.


I dag er det Grundlovsdag i Polen. For mere end 200 år siden, var det den første forfatning i Europa, og det var den forfatning, der indførte princippet om tredeling af magten, som norm for en demokratisk nation. Det er netop brud på denne tredeling der gør, at flere af regeringens reformer i dag, strider mod såvel den polske forfatning, som EU-traktaterne.

Bøn, valg og demonstrationer

At Grundlovsdag i år er på en søndag, vil betyde at religion og nationalisme i større og mindre grad, vil blive et hovedtema i præsternes prædikerne. Men også det forestående præsidentvalg, bliver et tema. Polens regering vil tvinge præsidentvalget den 10. maj igennem med brevstemmer, og det er i strid med Polens forfatning fra 1791, der fejres i dag. De mange anklager mod den polske regering for brud på forfatningen, betyder også at der er varslet demonstrationer flere steder.

Konstytucja

Den polske forfatning er nemlig atter genstand for ophedet debat i Polen, ikke mindst i lyset af de mange sager hos EU-domstolen og EU. Den populære t-shirt med teksten Konstytucja, er polakkernes stille men effektfulde protest mod regeringens brud på forfatningen. Den tidligere præsident Lech Walesa, bærer en Konstytucja t-shirt hver dag, og vil gøre det indtil polsk lovgivning er i overensstemmelse med forfatningen. Hvis ikke det sker inden han dør, vil han begraves i den, sagde han under et besøg i Danmark sidste år.

Polens nationalsang

Polish National Anthem
Polens nationalsang med polsk tekst og engelsk oversættelse (2009).

Den 3. maj 1791

Den polske grundlov blev underskrevet den 3. maj 1791, og forud var gået flere års debat, diskussioner og dramatiske forhandlinger i Sejmen. Det var Europas første nedskrevne grundlov, og nummer to i verden efter USA (1789). Forfatningen ændrede det politiske system i Polen og førte til oprettelsen af en moderne nation med demokrati og frie borgerrettigheder.

Virkede kun et år

Polens grundlov er lavet, mens landet havde union med Litauen. Men Grundloven – eller forfatningen – var kun gældende i cirka et år, da russerne uden en krigserklæring angreb Polen med 97.000 mand i den polsk-russiske krig i 1792.

Forbudt under kommunismen

Den vigtige 3. maj-fejring blev genindført da Polen atter blev en fri nation efter Første Verdenskrig i 1918. Efter Anden Verdenskrig, forbød Moskva polakkerne at fejre denne vigtige nationale dag. I 1951 blev dagen officielt afskaffet, men er blevet fejret igen siden 1990, da Polen atter blev en fri og demokratisk nation. Først i 2007 blev Grundlovsdag officiel helligdag, og dermed fridag i Polen.

National flagdag

I går var det 2. maj, som er national flagdag i Polen.