Hele verden kan nu besøge Auschwitz museum

henrettelsesmur_auschwitz_polen_jens_mørch_polennu

Henrettelsesmur i Auschwitz hvor der lægges blomster og kranse til minde om de mange mennesker der mistede livet i den store udryddelseslejr. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


KRAKOW: 70-års dagen for befrielsen af Auschwitz markeres i Polen i dag, men internetbrugere kan besøge museet online hver dag.


Overlevende fra Auschwitz og prominente personligheder fra hele verden markerer i dag 70 året for befrielsen af den nazistiske udryddelseslejr i Polen.

Auschwitz online

Men hele verden kan nu også se Auschwitz-Birkenau Museet online. Det er museet, Google og det polske nationalmuseum der er gået sammen om et virtuelt museum. Link herunder.

SE AUSCHWITZ
Auschwitz-Birkenau Museum: Digitalt museum

I januar 1945 kom den Røde Hær til den lille by polske by Oswiecim – cirka 60 kilometer vest for Krakow. Tyskerne var på flugt fra russerne, og alle steder bombede de polske byer til ruinerne, inden de forlod dem. Den eneste store polske by der ikke blev ødelagt af tyskerne var Krakow.

Befriet om eftermiddagen

Den 27. januar 1945 klokken 15.30, blev hovedporten til Auschwitz åbnet af de russiske soldater, der kun fandt døde og døende fanger. Mindst 1,1 million mennesker mistede livet i Auschwitz. De fleste jøder og polakker.

Kendte fra hele verden

I dag – 70 år efter – markeres dagen af overlevende fra lejren, og med deltagelse af kongelige og stats-og regeringschefer fra hele verden. Også instruktøren af filmen Schindlers Liste (1993), Steven Spielberg er blandt de mange gæster ved dagens markering.

Dansk deltagelse

Fra dansk side deltager kronprins Frederik, der blandt andet har følge af Folketingets formand Mogens Lykketoft.

Den polske præsident Bronislaw Komorowski siger i dagens anledning:

– Auschwitz er et vidnesbyrd om, hvad mennesker er i stand til.

SE AUSCHWITZ
Auschwitz-Birkenau Museum: Digitalt museum