Holocaust museum i Jerusalem undskylder historiefusk

Stats og regeringschefer fra hele verden var med, da 75 års dagen for befrielsen af Auschwitz blev gennemført i Yad Vashem museet i Jerusalem. Nu undskylder Yad Vashem for at have videregivet ufuldstændige og ukorrekte informationer om Anden Verdenskrig. Arkivfoto. 

JERUSALEM: Yad Vashem undskylder nu for at have viderebragt forkerte informationer om Anden Verdenskrig og om Ruslands rolle. Det skete i forbindelse med markeringen af 75 året for Auschwitz befrielse.


Yad Vashem har undskyldt for at have videregivet oplysninger, der har “fordrejet” de historiske fakta på 75-års dagen for Auschwitz befrielse.
I et brev til det israelske dagblad Haaretz, der blev offentliggjort i avisens hebraiske udgave tirsdag, siger Yad Vashem, at oplysninger, der blev præsenteret ved det højt profilerede arrangement der havde deltagelse af mange stats- og regeringschefer fra hele verden, indeholdt “unøjagtigheder” og kun en “delvis præsentation af de historiske fakta”, som “skabte et ubalanceret indtryk.” Videoer, der skulle fremstå historisk korrekte, blev vist, selv om de indeholdt adskillige unøjagtigheder og forvrængninger, skriver Yad Vashem til den israelske avis.
Arrangementet blev til i samarbejde med World Holocaust Forum, og gennemført i januar i Yad Vashem. I gengivelsen af historien fra tiden op til og under Anden Verdenskrig, blev Sovjetunionen præsenteret som den store sejrherrer over Nazi-Tyskland. I fortællingen indgik også, at Rusland gik ind i Polen i 1939 for at redde polakker og jøder mod tyskerne. Sandheden er, at krigen blev aftalt mellem Nazi-tyskland og Sovjetunionen (Hitler og Stalin) i august 1939. I 1941 brød Hitler aftalen og gik til angreb på Stalins tropper. Først da blev Rusland en fjende af Hitler og Nazityskland, og russerne fik massive forsyninger i støtte fra England og USA.

Tæt på Putin

World Holocaust Forum, der stod bag Auschwitz-markeringen, ledes af Moshe Kantor, der også er formand for den europæiske jødiske kongres. Han er også forretningsmand, oligark og milliardær, og han anses for at være en nær ven af Ruslands præsident Vladimir Putin. Auschwitz markeringen blev afholdt i samarbejde med Yad Vashem og sponsoreret af præsident Reuven Rivlin. Israels udenrigsministerium var også involveret i arrangementet, der blev sendt live på tv til hele verden.
Behandlingen af historien på 75 årsdagen for Auschwitz, har udløst massiv kritik fra historikere, politikere og andre offentlige personer, og kritikken har været rettet mod Yad Vashem.
– De videooptagelser, der blev vist på dagen, nævnte ikke Sovjetunionens forbrydelser under Anden Verdenskrig eller russernes ansvar for at krigen brød ud. De indeholdt heller ikke nogen henvisning til opdelingen af ​​Polen mellem Sovjet-Rusland og Nazi-Tyskland i 1939 (efter aftalen) eller besættelsen af ​​Vesteuropa i 1940, skriver Yad Vashem i undskyldningen.
I Rusland kender man ikke til Anden Verdenskrig (1939-1945). I de russiske lærerbøger er der derimod en fortælling om Fædrelandskrigen (1941-1945), da Rusland fra 1939 til 1941 kæmpede på tyskernes side i krigen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen deltog i arrangementet i Jerusalem.