Ingen eksplosioner på ulykkesfly før styrt

  Præsident_Lech_Kaczynski_fly_der_styrtede_ned_ved_Katyn_Smolensk_polennu

  Det polske præsidentfly, en russisk bygget Tupov 154, styrtede til jorden ved Smolensk Nord lufthavnen den 10. april 2010. Alle 96 ombordværende omkom. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens rigsadvokat fastslår, at det nu helt kan udelukkes, at det var en eksplosion i præsidentens fly, der var årsagen til det tragiske flystyrt ved Smolensk den 10. april.


  Opklaringsarbejdet efter det tragiske flystyrt, da præsident Lech Kaczynski og 95 andre polakker omkom, er endnu ikke afsluttet. Polske og russiske efterforskere og anklagemyndigheder er stadig i gang med at finde svaret på, hvorfor flyet styrtede til jorden.

  LÆS MERE

  polennu.dk: Polens præsident død i flystyrt ved Katyn

  På baggrund af de sorte bokse tyder alt dog på, at der var tale om en pilotfejl, men opklaringsarbejdet er langt fra overstået.

  Nogle ting er afklaret, mens andre kendsgerninger giver anledning til nye spørgsmål.

  Ingen eksplosion

  Selv om alle omstændighederne endnu ikke er klarlagt, er det nu sikkert, at det ikke var en eksplosion i præsidentflyet der var årsagen til ulykken.

  – Analysen viste ingen spor af sprængstoffer eller elementer, der kunne tyde på kemisk påvirkning, siger Mateusz Martyniuk, der er talsmand for den polske rigsadvokat.

  Testene er udført at Polens Forsvars kemiske institut, på baggrund af tøj og personlige ejendele fra ofrene.

  Flyveleder ændrede forklaring

  Men det er ikke alle kendsgerninger som de polske og russiske efterforskere er tilfredse med.

  Flyvelederen Viktor Anatolevich Ryzhenko, der havde vagten ved den militære lufthavn Smolensk Nord den 10. april, er kommet med to modstridende forklaringer til de russiske myndigheder. Det var hans ansvar at få flyet sikkert gennem start og landing, skriver det polske dagblad Rzeczpospolita.

  Ryzhenko har to forskellige udtalelser om flystyrtet.

  I den første forklaring fortæller han, at flyet var 1,1 km fra Smolensk Nord lufthavnen, men senere samme dag sagde han at afstanden på ulykkestidspunktet var 1,5 – 1,7 km fra.

  Det var i denne kritiske fase, at han via informationer fra radaren, gav ordre til præsidentflyet om, at vende rundt og gøre klar til anden indflyvningsforsøg.

  Ramte en trætop

  Manøvren betød, at præsidentens fly styrede ind i en trætop og blev smidt til jorden. Den polske præsident Lech Kaczynski, hans hustru Maria og 94 andre polakker blev dræbt.

  Polen har bedt om en redegørelse fra de russiske anklagemyndigheder om de modstridende udsagn.

  Mor redder søn

  Jaroslaw Kaczynski, der er præsidentkandidat og tvillingbror til den afdøde præsident, skulle have været med på den skæbnesvangre tur til mindehøjtideligheden i 70 året for Katyn-massakren, for de efterladte efter Katyn-massakeren.

  Deres mor, som længe havde været syg, var blevet dårligere, og hun var indlagt på et hospital i Warszawa. Det var årsagen til at Jaroslaw, som ellers altid fulgte sin bror Lech, ikke var med flyet og dermed reddede livet.

  Grundlig undersøgelse

  Der foreligger ingen oplysninger om, hvornår den endelig rapport om årsagen til flystyrtet foreligger, men både de polske og russiske myndigheder vil have alle kendsgerning på plads, inden der gives en endelig forklaring.

  Halvdelen (51 %) af polakkerne tror ikke, at sandheden nogen siden kommer frem.