Ingen rubler: Rusland lukker af for gas til Danmark

Nordstream 2 konkurs
Fra onsdag morgen kommer der ikke mere gas til Danmark fra Rusland, oplyser det danske energiselskab Ørsted. Gassen fra Rusland til Danmark transmitteres gennem det europæiske net, hvorfra selskabet vil købe gas som erstatning for den russiske. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Rusland lukker af for gas til Danmark efter at det danske selskab Ørsted har afvist at skulle betale for gassen i rubler.


Støt polennu.dk – gi’ en hund’ 100,00 

Rusland lukker af for gas til Danmark. Det har Gazprom Export meddelt tirsdag, oplyser det danske selskab Ørsted. Gassen stopper fra onsdag morgen klokken 6.00.

I en pressemeddelelse skriver Ørsted, at Gazprom Export dermed ikke lever op til aftalen om at levere gas til Ørsted. Gazprom Export har fastholdt kravet om, at Ørsted skal betale for gassen i rubler, selv om det i kontrakten er aftalt til at der skal afregnes i euro.

– Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler, og vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder. Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi, siger direktør Mads Nipper, Ørsted.

Anden gas til Danmark

Da der ikke er en direkte gasrørledning fra Rusland til Danmark, vil Rusland ikke kunne lukke for den direkte leverance af gas til Danmark, og der vil stadig komme gas til Danmark. Det betyder dog, at gassen til Danmark i højere grad skal købes på det europæiske gasmarked. Det forventer Ørsted, vil være muligt.

Ørsted er i løbende dialog med myndighederne og har tillid til, at myndighederne, som har det overordnede overblik over forsyningssituationen i Danmark, er forberedte på situationen. Ørsted vil forblive i tæt dialog med myndighederne om situationen, oplyser selskabet.

LINK: Ørsted

Støt polennu.dk – gi’ en hund’ 100,00