Intern strid i regeringspartiet om ny abortlov

skuespiller_sort_abort_1_oktober_2016

De sorte polske kvinders demonstrationer og arbejdsnedlæggelser i oktober 2016, skræmmer stadig regeringspartiet. Partiformanden vil ikke høre nogen tale om ny abortlov på denne side af parlamentsvalget, men han har alvorlige problemer med at styre de hellige kræfter i baglandet. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski har bedt sine støttere om, ikke at tale om abort før engang efter det kommende parlamentsvalg. Men det er baglandet ikke tilfreds med.


Der er intern strid i regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Flere af de grupperinger der indgår i partiets bagland, vil ikke acceptere at en ny abortlov skal være tabubelagt i regeringspartiet kampagne frem til det vigtige parlamentsvalg i 2019. Det var ellers den klare besked fra partiformanden i begyndelsen af december, da PiS-lederne var samlet forud for de to valgkampe i Polen næste år.

Polakker imod ny abortlov

En frisk meningsmåling viser, at 78 procent af polakkerne ikke vil have stramninger i den nuværende og i forvejen skrappe abortlov. Og blandt regeringspartiets vælgere er det hele 58 procent, der er imod en ny og skrappere abortlov. Og den kendsgerning kender partilederen, der først og fremmest ønsker at genvinde sit ”flertal” i parlamentet til næste års nationale parlamentsvalg.

For to år siden besluttede det polske parlament at stramme abortloven, men utallige demonstrationer og strejker medførte, at parlamentet få dage efter annullerede deres egen lov. Den gang blev PiS-medlemmerne stillet frit i afstemningen om abort. Og siden har der været et parlamentarisk udvalgsarbejde for at finde en løsning, men siden i sommer er der ikke indkaldt til flere møder om sagen.

Kirkens og nationalisternes kræfter

Det er de stærkt katolske organisationer og sammenslutninger, der nu igen ønsker at få gang i sagsbehandlingen, så abort kan gøres helt forbudt og endda strafbart. Og de er ikke alene om kravet. Justitsminister Zbigniew Ziobro og præsident Andrzej Duda har begge tidligere i år meddelt, at de er indstillet på at tiltræde en ny skrap abortlov. Justitsministeren er især interessant, da han samtidig er formand for en af de ultranationalistiske grupperinger, der er en del af de valgte PiS-parlamentariker. Det er den samme minister, som fra sin tid i Europa-Parlamentet er blevet tiltalt i en sag om million fusk med EU-midler, sammen med MELD og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Radio Maria ikke tavs

Også den kontroversielle Radio Maria præst, Tadeusz Rydzyk, vil ikke følge den ellers så stærke partiformand for regeringspartiet. Rydzyk fremfører utrætteligt kravene til skrappere abortlovgivning, og han har god adgang til alle de katolske medier i Polen.

Baggrunden for abortstriden

Da regeringspartiet PiS var i opposition før 2015, havde Jaroslaw Kaczynski lovet det stærkt katolske bagland, at han ville støtte dem i kravet om en ny abortlov, hvis de ville støtte PiS. Lige siden har det tilsagn været et problem for Polens stærke mand, der godt ved at de polske kvinder – og mange mænd – ikke synes det er en særlig god ide at sætte kvinder i fængsel, fordi de får en abort.

Selv om PiS-regeringen har overdynget såvel Radio Maria som hele den katolske kirke med store pengebeløb, og selv om der er givet håndfaste løfter på, at regeringspartiet vil genoptage abortlovsarbejdet efter et valg, så er det ikke nok for baglandet.

Abortstriden kan koste regeringspartiet mange stemmer blandt vælgerne. Om det lykkedes Jaroslaw Kaczynski at holde kravet om forbud mod abort nede i egne rækker frem til valget er uvist, men sikkert er det at presset på den polske ledelse fra vigtige dele af baglandet fortsætter. Og skulle abortspørgsmålet blive en del af valgkampen, vil det formentlig koste regeringspartiet mange stemmer.

De polske kvinder har vist at de er meget stærke – også politisk. Og det ved formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski godt.