Jaroslaw Kaczynski beskyttes mod kvinder af politiet

Politiet har stoppet den særlige beskyttelse af højtstående medlemmer af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) ikke mindst af Jaroslaw Kaczynski, der tidligere har været beskyttet døgnet rundt, ligesom hans private hus og partihovedkvarter er blevet det. Foto: TVN24.

WARSZAWA: Søndag var der igen abort-demonstrationer, og politiet var talstærkt til stede for at beskytte Kaczynski mod de polske kvinder flere steder.


I Szczecin blev en statue af den afdøde præsident Lech Kaczynski dekoreret med posters fra de polske sorte kvinder, der står bag demonstrationerne for fri abort. I mange polske byer var der demonstrationer med slagord mod kirken, forfatningsdomstolen og partiformand Jaroslaw Kaczynski. Søndag morgen havde utilfredse landmænd smidt døde grise, æg og kål ud på gaden ved Jaroslaw Kaczynskis hus.

Æg og døde grise foran Kaczynskis hus. (Af etiske grunde har vi valgt kun at vise æggene, red.). Foto: Agrounia.

Jernring om hus og statue

I Warszawa måtte mere end 600 politibetjente lægge en jernring om Jaroslaw Kaczynskis hus på grund af demonstrationerne. Det samme skete ved mindesmærket for Smolensk-ulykken, som er en flytrappe der er opstillet på en af de store pladser i centrum af byen. Også statuen af Lech Kaczynski, der omkom i Smolensk, blev omringet af politiet.

Vi har vundet

De demonstrerende kvinder – og mænd – ved Kaczynskis hus råbte, at nu havde de vundet kampen, når magthaveren er så bange, at massive politistyrker beskytter Kaczynskis hus. Politiet har også været aggressive overfor demonstranter, for at få dem til at gå hjem. Og det er følsomt i Polen, fordi man er vant til den slags overgreb fra kommunismen.

Demonstrationer i oktober, hvor politiet havde anholdt 80 personer, efter at næsten en halv million polakker demonstrerede i 410 byer. Foto: Piotr Lupinski, LAPP PRESS PHOTO.

Den tidligere polske statsminister, Donald Tusk, har også kommenteret situationen på Twitter. Han skriver, at da han var mest upopulær i Polen, og da PiS-folk havde taget opstilling i teltlejr foran hans hus i protest, var der kun to betjente der passede på ham. Og det var nok.

12.000 deltagere

Demonstrationerne i Warszawa søndag talte, trods corona-forsamlingsforbud, cirka 12.000 mennesker, siger uofficielle kilder.

LÆS OGSÅ: Mere end 100.000 på gaderne i protest

Da det var 39 årsdagen for krigsretsstilstanden i 1981, sammenlignede mange demonstranter og aktivister på de sociale medier, Kaczynski med den daværende kommunistiske statsleder, Jaruzelski der sendte militær og politi i gaderne mod polakkerne.

Trods corona-truslen, er der intet der tyder på at demonstrationer i Polen aftager i styrke. Udover de vrede ”sorte” kvinder, er også landmændene, taxachaufførerne, kulminearbejderne, iværksætterne, corona-benægtere, nationalister og mange andre utilfredse med Kaczynski og den polske ledelse.

Støt polennu.dk og få flere nyheder.
Vælg mellem DKK
200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00
Det er ikke kun i befolkningen at regeringspartiet og PiS-formanden er blevet upopulær. Her måtte Jaroslaw Kaczynski fysisk beskyttes mod sin kolleger af parlamentets vagter. Privatfoto.