Journalister og aktivister skal være ude inden midnat

Journalister langs grænsen
Polens præsident Andrzej Duda i samtaler med forsvarsministeren om situationen i Hviderusland. Torsdag eftermiddag erklærede præsidenten undtagelsestilstand lang den hviderussiske grænse. Foto: Marek Borawski, KPRP.

WARSZAWA: Journalister og aktivister skal være ude inden midnat. Der er netop erklæret undtagelsestilstand i 183 polske byer.


Journalister og aktivister skal forlade flere områder langs grænsen til Hviderusland. Det sker efter at præsident Andrzej Duda i eftermiddag har godkendt regeringens anmodning om undtagelsestilstand i grænseregionerne. Formålet er at kunne give myndighederne mulighed for stoppe den illegale indvandring fra Hviderusland. Tilsvarende foranstaltning er for længst indført langs de hviderussiske grænser i Litauen.

Aktivister og journalister ud

Derfor indføres der fra midnat undtagelsestilstand i et 3 kilometer bredt bælte langs grænsen til Hviderusland. Området omfatter 183 byer fordelt på to regioner. Tilstanden betyder, at det nu er forbudt at overvåge og fotografere indenfor området. Det er kun folk der bor i området der må færdes der, ligesom regeringen nu laver en liste over andre personer der er undtaget.

Aktivister der vil støtte de strandede afghanere på grænsen mellem Polen og Hviderusland, skal være væk fra området inden midnat. Ellers bliver de fjernet af myndighederne. Det samme gælder de medier og journalister der dækker området.

Konsekvenser af undtagelsestilstand

  • Ophævelse af retten til forsamlinger, herunder også sport og musik
  • Alle over 18 år skal have ID, pas eller anden persondokumentation på sig
  • Skoleelever skal have sit skole ID-kort på sig
  • Opholdsforbud på særlige steder og på særlige tidspunkter
  • Forbud mod at transportere våben og sprængstoffer

Kirken går fri

I henhold til loven om undtagelsestilstand gælder begrænsningerne ikke kirker og andre religiøse forsamlinger i templer, kirker og relaterede bygninger.

Undtagelsestilstanden er foreløbig gældende i 30 dage fra i dag.

LINK: Præsidentens meddelelse om undtagelsestilstand

Uafhængige nyheder fra et frit dansk medie?
STØT polennu.dk – tryk her