Juleaften på polsk begynder med en stjerne

Juleaften i Polen
Juleaften indledes cirka 16.30 i Polen, ved at en stjerne tændes – som symbol på stjerne over Betlehem da Jesu blev født. Polennu.dk ønsker alle en god og glædelig jul. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: I aften er det juleaften – både i Danmark og Polen. polennu.dk har i dagens anledning kigget nærmere på polakkernes 24. december.


Juleaften – den 24. december – er en særlig dag både i Danmark og i Polen.

Det er en dag fuld af glæde, forventninger og spænding. Man glæder sig til at være sammen med dem man holder af, eller til at få, eller give gaver, som man har kæmpet med på godt og ondt gennem december.

I Danmark er Jesus fødsel mindre kendt end julemandens gavmildhed. I Polen er man mere bevidst om den religiøse baggrund for højtiden. Baggrunden for juleaftens-traditionerne i Danmark og i Polen er de samme, men der er alligevel forskel på polakkernes og danskernes jul. Vi vil fokusere på den traditionelle polske jul.

Juleaften – Wigilia – i Polen

Den 24. december er en almindelig arbejdsdag, hvis ikke det er en lørdag eller søndag, og den bruges til de sidste juleindkøb. Dog er skolerne lukkede og holder juleferie. Juletræet er også allerede pyntet.

Ingen dans om træet

Da man ikke danser om juletræet, står det ofte i et hjørne eller tæt ved væggen. Træet er pyntet traditionelt med glaskugler, guirlander og lyskæder. Levende lys er ikke så populære. Der er ingen historisk-inspirerende juledekoration, og man sætter ikke nationale flag på juletræet, som man gør i Danmark. Juletræet er tændt hele eftermiddagen og aftenen.

Polske børn er lige så spændte og utålmodige som deres danske kammerater. Den lange dag bruges til leg eller tv-kiggeri. Nogle hjælper med forberedelserne af julemiddagen.

Juleaften begynder med en stjerne

Traditionen tro sætter familierne sig til bords når den første stjerne lyser op på himlen, dvs. ved 16.30-tiden. Stjernen symboliserer Betlehemstjernen der viste de hellige tre kongers vej til Jesusbarnet.

Fortsætter under artikel

Polske og danske juletraditioner og forskelle

Julebordet

Julebordet bliver dækket med en hvid dug. Under dugen lægger man lidt hø som minde om Jesusbarnet der lå på høet i krybben. Der er altid en ekstra kuvert til en uventet gæst, for dén aften må ingen være alene. Hvis der er nogen der banker på døren, skal man invitere ham eller hende indenfor til et fælles måltid.

En smuk juleaftens-tradition er delingen af oblaten, som kendes fra den danske kirke. Oblaten er et symbol på tilgivelse og forsoning, på venskab og kærlighed. Men oblaten er også et symbol på brødet, det daglige brød, som ingen bør mangle.

Bordbøn

Værten eller værtinden fremsiger en kort bøn, altid Fader Vor, eventuelt læser op fra Juleevangeliet og uddeler oblaten blandt tilstedeværende, således at enhver får et stykke. Med oblaten i sin venstre hånd tager man med højre hånd et lillebitte stykke af sidemandens oblat og udtaler en personlig lykønskning. Sådan fortsætter man indtil alle har delt brødet med hinanden. Når delingen af oblaten er afsluttet, sætter man sig til bords og begynder måltidet.

Den traditionelle mad man spiser juleaften er tilberedt uden kød.

Juleaften med 12 retter

Juleaftensmenuen og antal retter kan variere, afhængigt af regionen og familietraditionen. De mest populære er 12 retter til minde om Jesu 12 disciple. Ikke alle tilbereder dog 12 retter, men der er nogle bestemte retter der bør være på bordet. De mest typiske er stegt karpe, karpe i gelé, klar rødbedesuppe med uszka, dvs. bitte små firkantede lag af dej som foldes om svampefyld, svampesuppe med hjemmelavede nudler, kutia, dvs. en ret med hvede, honning, birkes, mandler, nødder og rosiner (fra det østpolske køkken), hjemmelavede nudler med birkes, honning, mandler og rosiner, pierogi, dvs. små runde lag af dej som foldes om kartoffel-, surkål- og svampefyld, kogt surkål med gule ærter, kogt surkål med svampe, varm drik lavet af tørrede frugter (æbler, pærer, svesker), til dessert birkeskage, honningkage. Man kan også godt få et glas vin eller to.

Efter måltidet er der tid til at dele gaver ud. I nogle familier er det kun børnene der får gaver. Bagefter er der tid til at synge eller lytte til julesalmer.

Den 24. december om aftenen holder Polens Primas – overhovedet for den katolske kirke i Polen – en juletale med lykønskninger på tv. Den ser mange polakker. Efter juleaftensmåltidet går rigtig mange polakker i kirke til midnatsmessen. Messen slutter ved 2-tiden.

Redaktionen for polennu.dk ønsker alle en dejlig 24. december og en god jul!

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00