Kaczynski i nyt kontroltab fra parlamentets talerstol

jaroslaw_kaczynski_dr_deadline
Partiformanden Jaroslaw Kaczynski mistede i denne uge igen fatningen fra det polske parlaments talerstol. Billedet er fra et tidligere udbrud, hvor partiformanden beskyldte oppositionen for at stå bag Smolensk-ulykken, der kostede 96 polakker livet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Et mistillidsvotum til den polske sundhedsminister, fik regeringspartiets formand ud i et nyt raserianfald fra parlamentets talerstol. Ingen stoppede ham, og historien fylder nu de polske avisers forsider.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Regeringspartiet (PiS) formand, Jaroslaw Kaczynski, fik i denne uge et nyt raserianfald i det polske parlaments underhus. Det skete under en ophedet debat om håndteringen af corona-krisen, da der var rejst mistillid mod sundhedsministeren.

Fra talerstolen kaldte Jaroslaw Kaczynski i et vredesudbrud oppositionen for noget i retning af; ”afstumpet udskud” (polsk: chamską hołotą, red.). En stærk nedsættende betegnelse for tilbagestående og usle folk. I lighed med i Danmark, skal man tale pænt fra parlamentets talerstol. Men der blev ikke kun talt og råbt fra talerstolen, det skete på tværs af salen, og det store kaos udstiller krisen i Polen.

Ingen reaktion

De nedsættende ord fra Kaczynski udløste omgående reaktioner fra flere parlamentsmedlemmer. Formanden for oppositionens største parti (PO) Borys Budka krævede af parlamentsformanden, at Jaroslaw Kaczynski måtte give en undskyldning. Men parlamentsformanden, der er udpeget til jobbet af Kaczynski, gjorde intet.

Et medlem af parlamentet skrev på Twitter; at Kaczynskis vulgære adfærd viser med alt tydelighed, at han er desperat i angst for at miste magten. Der er præsidentvalg i Polen, den 28. juni, og hvis ikke PiS-kandidaten Andrzej Duda genvælges, vil Jaroslaw Kaczynski miste sit jerngreb om Polen.

Polens statsminister Mateusz Jakub Morawiecki, der også er udpeget af Jaroslaw Kaczynski, synes ikke det var forkert, men sagde at sådanne ord kunne falde, når “mænd mundhugges”.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Ikke første gang

Det er ikke første gang at Jaroslaw Kaczynski mister besindelsen fra det polske parlaments talerstol. I forbindelse med en debat om Smolensk-ulykken, der kostede 96 polakker livet, beskyldte han oppositionen for at stå bag attentatet, som er Kaczynskis betegnelse for den fuldt ud opklarede ulykke.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

– I slog min bror ihjel, skreg Jaroslaw Kaczynski blandt andet dengang fra parlamentets talerstol.

Den 10. april 2010 omkom hans tvillingbror, Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker på vej til 70-års markeringen af Katyn-mordene. Jaroslaw Kaczynski skule også have været med, men meldte afbud i sidste sekund. Flyet blev på grund af tåge omdirigeret fra Smolensk til Minsk, men det råd afviste Kaczynski-familien at følge, og det blev fatalt. Flyet ramte en trætop under landings forsøg nummer to i Smolensk.

Polens sundhedsminister Łukasz Szumowski vandt som ventet opbakning fra 237 medlemmer af parlamentet, mens 213 medlemmer helst havde set ministerens exit.

Flere nyheder fra Polen på dansk?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes