Kaczynski-regeringen overtager Westerplatte

Det første skud der blev udløst under Anden Verdenskrig, var mod fæstningen Westerplatte ved Gdansk den 1. september 1939. Gdansk by har sendt invitationer ud til markeringen i år, men Polens forsvarsminister har meddelt at forsvaret overtager arrangementet. Billedet er fra markeringen i 2019. Arkivfoto.


Polens regering har i kampen mod Gdansk og byens borgmester, lavet en særlov der nationalisere dele af Gdansk, herunder det historiske sted Westerplatte. Det var her mod denne polske fæstning, at Anden Verdenskrig blev indledt den 1. september for 80 år siden.

Centralregeringen har mulighed for at nationalisere og fratage lokale myndigheder retten over områder, men loven er tiltænkt andre formål, end krig mellem lokale og regionale myndigheder på den ene side, og centralregeringen i Warszawa på den anden. Det var et flertal på 262 parlamentsmedlemmer mod 164, der stemte tvangsovertagelsen af Westerplatte igennem.

Hver anden imod

Polakkerne synes tilsyneladende at initiativet er unødvendigt, og flere mener at det på ny udstiller de konflikter som Polens regering roder sig ud i gang på gang. 50 procent af polakkerne mener at Gdansk skal beholde Westerplatte 32,7 procent mener at det er på sin plads at regeringen overtager stedet, mens 18 procent af polakkerne ikke har nogen mening om det.

Gdansk nyvalgte borgmester, Aleksandra Dulkiewicz, der afløste Pawel Adamowicz der blev myrdet i januar som et offer for regeringens hadekampagner, er rasende på regeringen. Hun havde appeleret til præsident Andrzej Duda om at stoppe tvangsovertagelsen, men uden held.

Udstilles for hele verden

Den 1. september besøger stats- og regeringsledere fra hele verden – herunder den amerikanske præsident Donald Trump – Westerplatte, for at markere 80 året for udbrudet af Anden Verdenskrig.

Polens pinlige interne krise, der har forplantet sig dybt ind i myndighederne, vil igen blive udstillet, når verdens øjne bliver rettet mod Westerplatte og Gdansk den 1. september.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Allerede om 14 dage overtager regeringen kontrollen over området. Samtidig vil Gdansk by og regionen, markere 1. september med et hav af aktiviteterne. Seneste har centralregeringen omdøbt en berømte boulevard i Gdansk til Lech Kaczynski Boulevard, efter den afdøde præsident, som blev slået ihjel på en dristig flyvetur, der endte fatalt med Smolensk flyulykke den 10. april 2010.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Børn af kommunismen

Lech og Jaroslaw Kaczynski er kommunistbørn, der tog polakkernes hjerter da de i 1962 som systemets mønsterbørn, havde hovedrollerne i en tv-børneserie. Kaczynski brødrene har ikke været aktive i polakkernes kamp for frihed og demokrati, men optræder første gang i Solidarnosc, da friheden er inde for rækkevidden i 1988-1989.