Kaczynski stiller ikke op som statsminister kandidat

  Jaroslaw_Kaczynski_genvalgt_polennu

  Formanden for Lov og Retfærdighedspartiet, Jaroslaw Kaczynski, bliver ikke som ventet sit partis statsminister-kandidat ved efterårets valg. Partiformanden vil give plads for yngre kræfter, og nu er statsminister kandidaterne for de to største partier i Polen kvinder. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk/MAJA G FOTO & VIDEO.


  WARSZAWA: Når Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) lørdag samles til årsmøde, vil Jaroslaw Kaczynski pege på Beata Szydlo som partiets kandidat til posten som statsminister i Polen.


  Jaroslaw Kaczynski, der er formand for Lov og Retfærdighedspartiet bliver ikke statsminister kandidat ved efterårets valg, skriver det polske dagblad Nasz Dziennik. Kaczynski var statsminister i Polen fra 2006 – 2007, mens hans bror Lech Kaczynski var præsident.

  Officielt lørdag

  Lørdag vil Kaczynski nemlig pege på Beata Szydlo som partiets statsminister kandidat. Szydlo stod bag den nyvalgte præsident Andrzej Dudas kampagne, der overraskede alt og alle i Polen.

  Kontroversiel

  Polske medier skriver, at Kaczynski i erkendelse af at der skal nye kræfter til, og i respekt for Dudas valgresultat, har valgt at træde et skridt tilbage som han også gjorde under præsidentvalgkampagnen. Mange polakker har et anstrengt forhold til Kaczynski, mens Duda og hans stab kan favne de yngre polakker, viste præsidentvalget. Den erkendelse af partilederen tilsyneladende nu kommet frem til.

  Duda og Szydlo

  Den nyvalgte polske præsident Duda siger om Beata Szydlo:

  – Hvis nogen spørger mig om Beata Szydlo vil være en god statsminister på et tidspunkt, hvor polakkerne vil have positive forandringer i samfundet, så tror jeg hun er perfekt egnet til rollen, siger Duda.

  – Hun har bevist, at hun besidder et stort talent for ledelse, tilføjer han.

  Næstformand i PiS

  Beata Szydlo er medlem af det polske parlament fra 2005. Hun er 52 år gammel, og født i byen hvor den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz i det besatte Polen under Anden Verdenskrig ligger. Siden 2010 næstformand i PiS. Szydlo er uddannet ved universiteterne i Warszawa og Krakow.

  Drama valg

  Ifølge de seneste meningsmålinger er det kun PiS og regeringspartiet Borgernes Plafform der kommer i parlamentet til efterårets valg af de nuværende partier. Flere nye partier presser sig på, men især har en musiker Pawel Kukiz fået opbakning fra over 20 procent af polakkerne. Holder den måling, vil han bliver tungen på vægtskålen, og dermed afgørende for hvem der bliver Polens næste statsminister.