Kold Krig i danske biografer fra næste uge

  kold_krig_cold_war_danmark_polennu_polennudk

  Skuespilleren Joanna Kulig, der også var med i filmen Ida, spiller Zula i filmen. Her sammen med Tomasz Kot, der spiller Wiktor i filmen. De to hovedroller er inspireret af instruktøren Pawel Pawlikowskis egne forældre. PR-foto.


  KØBENHAVN: Den prisvindende og Oscar-nominerede polske film Kold Krig, får premiere i danske biografer i den kommende uge. Det er instruktøren fra filmen Ida, der nu fortæller historien om sine egne forældre.


  Manden bag den polske succesfilm Ida, Pawel Pawlikowski, har lavet en ny sort hvid film: Kold Krig (Cold War). Filmen er en svimlende kærlighedshistorie om to mennesker med meget forskellig baggrund og vidt forskellige temperamenter. De er helt forkerte for hinanden, men er alligevel via passionen og musikken dømt til at blive ved med at søge hinanden. En umulig kærlighedshistorie i en umulig tid, der udspiller sig under den kolde krig i 1950’ernes Polen, Berlin, Jugoslavien og Paris.

  Prisvinder

  Filmen vandt prisen for bedste instruktion ved filmfestivalen i Cannes og er Polens kandidat til årets Oscaruddeling. Instruktør, Pawel Pawlikowski, modtog en Oscar og en European Film Award for bedste film for sit sort-hvide mesterværk, IDA.

  SE TRAILER
  Eksternt link: Kold Krig (Cold War)

  40 år som hund og kat

  Kold Krig er dedikeret til Pawel Pawlikowskis forældre, der ligesom hovedkaraktererne i filmen også hed Wiktor og Zula. De døde i 1989 lige før Berlinmurens fald og havde tilbragt 40 år af deres liv sammen. Deres forhold er blevet beskrevet som turbulent, da de ad flere omgange afsluttede forholdet for så at finde sammen igen og starte forfra. Pawlikowski har fortalt, at de begge var stærke og vidunderlige mennesker, men som par var de en katastrofe. Pawlikowski har længe haft et ønske om at vise forældrenes kærlighedshistorie på film, men efter deres død havde han svært ved at forstå, hvorfor det skulle være så kompliceret imellem dem.

  Særlige forældre

  Pawlikowski har aldrig set et forhold som sine forældres. Han kender ikke andre mennesker, der har været ligeså modsætningsfyldte og komplekse. Deres livshistorie var ikke præget af samme dramatiske omstændigheder som i filmen. Så da Pawlikowski begyndte at skrive om sine forældre i manuskriptet, valgte han at bruge dem som inspiration og skrive dem ind som karakterer i en ny historie, som er blevet til Kold Krig.

  Fra Polen som 14-årige

  Pawel Pawlikowski er født i Warszawa, og da han var 14 år gammel, flyttede han fra hjembyen og var bl.a. i Tyskland og Italien, men endte med at bo i England for at studere. Senere arbejdede Pawlikowski for tv-kanalen BBC og stod bag flere dokumentarfilm, bl.a. ”From Moscow to Pietushki” (1990), som vandt flere internationale priser. I 1998 instruerede han sin første TV-spillefilm ”Twockers”, efterfulgt af ”Last Resort” (2000) og ”My Summer of Love” (2004). I de to sidstnævnte film var han også manuskriptforfatter, og for begge film vandt han priser på flere filmfestivaler. I 2011 instruerede han thriller-dramaet ”The Woman in the Fifth” med Ethan Hawke og Kristin Scott Thomas, og senest stod han bag “Ida” (2015), som modtog en Oscar for bedste udenlandske film og andre store filmpriser, der bl.a. tæller en BAFTA og Goya-pris.

  SE TRAILER
  Eksternt link: Kold Krig (Cold War)

  Kold Krig har Danmarks premiere den 13. december, og kan ses i biografer over hele landet.