Kræver kritisk film om præster vist på stats-tv

  leszek_miller_polen_polennu

  Polens tidligere statsminister Leszek Miller kræver at TVP viser dokumentarfilmen om præsters overgreb på børn. Miller var statsminister fra 2001 – 2004, og var chefen fra polske side under Polens optagelsesforhandlinger til EU i København i 2002. Han er kandidat til Europa-Parlamentet for Europa-listen, og kommer fra Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD). Privatfoto.


  WARSZAWA: Polakker mener, at kirken skal betale erstatninger for overgreb på børn. Tidligere statsminister vil have afslørende dokumentarfilm vist på stats-tv.


  Polens tidligere statsminister Leszek Miller, kræver nu at dokumentarfilmen – Sig det ikke til nogen – om præsters overgreb på børn, bliver vist på den statskontrollerede public service-kanal TVP. Han beskylder regeringen for at bevidst at holde den kirke-kritiske film ude af public service-kanalen.

  Filmen er blevet vist på Youtube mere end 21 millioner gange, og har sendt chokbølger gennem Polen.

  Leszek Miller var statsministeren, der forhandlede Polen ind i EU i december 2002 i København.

  Kirken skal betale

  Et stort flertal af polakkerne, mener at kirken skal betale erstatninger til de børn (mange er voksne i dag), der har været udsat for krænkelser og overgreb. 4,5 procent af polakkerne mener ikke, at kirken har et ansvar.

  Undersøgelser

  Dokumentarfilmen – Sig det ikke til nogen – har fået den polske regering til at nedsætte en kommission, der skal undersøge omfanget af pædofili i kirken. Pave Frans har også sendt undersøgere til Polen, for at komme til bund i omfanget af skandaler.

  Den katolske kirke i Polen har undskyldt for skandalerne, og partiformanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski bakker nu op om kritikken af kirken. Få dage tidligere udtalte han ellers, at ethvert angreb på kirken i Polen, er et angreb på Polen. Regeringspartiets nære bånd til kirken, kan koste stemmer ved Europa-Parlamentsvalget på søndag.

  En talskvinde for regeringspartiet sagde mandag, at det er homoseksuelle der har bragt pædofili ind i kirken.

  SE FILM
  Eksternt link: Sig det ikke til nogen (engelske undertekster)

  Det er ikke første gang, at en film kommer med afsløringer om den katolske kirke. Sidste år kom filmen Kler i de polske biografer. En film der handler om præsters misbrug af penge, mennesker og alkohol. Filmen er allerede den mest sete i Polen til dato.