Krav om dødsstraf til Donald Tusk på stats-TV

  krav_om_doedsstraf_til_donald_tusk_for_smolensk_flystyrt_i_polen_2

  Filminstruktør og kunstnerisk direktør på TV Republika Ewa Stankiewicz udtalte søndag på polsk stats-TV, at tidligere statsminister Donald Tusk bør idømmes dødsstraf for at have overdraget efterforskningen af Smolensk-flystyrtet i 2010 til Rusland. Foto: YouTube.


  WARSZAWA: Kendt filminstruktør kræver på polsk stats-TV dødsstraf til Polens tidligere statsminister Donald Tusk for Smolensk-flystyrtet.


  – Her bør anvendes den højeste straf – denne person bør få den højeste straf, som skal genindføres i polsk lovgivning specielt til denne sag. Jeg taler her om Donald Tusk, der på dag nummer to overgav efterforskningen i russernes hænder, sagde filminstruktør og kunstnerisk direktør på TV Republika Ewa Stankiewicz søndag, hvor hun blev interviewet på den polske statslige TV-kanal TVP Info under live-transmissionen af mindehøjtideligheden på 6-årsdagen for flystyrtet i Smolensk.

  Attentat er mest sandsynligt

  – Et attentat er den mest sandsynlige forklaring, sagde Stankiewicz på TVP Info, hvor hun forklarede, at fire uafhængige Smolensk-konferencer er kommet frem til, at eksplosioner i luften er det eneste, der kan forklare flystyrtet.

  Ifølge de officielle polske og russiske rapporter var der ingen spor af eksplosioner på flyet, og flystyrtet skyldtes, at der var tæt tåge og flyet ramte et birketræ.

  Bag kritiseret film

  Ewa Stankiewicz, der er en tidligere prisbelønnet filminstruktør i Polen, var i dagene efter flystyrtet den 10. april 2010 med-instruktør på filmen Solidariske 2010 om polakkernes reaktion på flystyrtet, hvor Polens præsident Lech Kaczynski omkom sammen med 95 højtstående polakker.

  Filmen blev vist på polsk TVP, men blev efterfølgende kritiseret af blandt andet TVPs eget etiske råd og Polens Råd for Etik i Medierne (REM). Filmen havde form som en dokumentarfilm med interviews med sørgende polakker i gaderne, men det viste sig efterfølgende, at nogle af de interviewede, der fremkom med teorier om et attentat, var skuespillere.

  Formand for Smolensk-forening

  Ewa Stankiewicz har siden januar 2011 været formand for foreningen Solidariske 2010 (Solidarni 2010), der siden stiftelsen har arbejdet på at få stillet Donald Tusk for en rigsret og for at få gennemført en international undersøgelse af Smolensk-flystyrtet.

  – Foreningen, som jeg har grundlagt, Solidariske 2010, har forpligtet sig over for nationen til, at Donald Tusk for denne gerning, og for at der ikke skal ske mere ondt, skal idømmes den hårdeste straf, der findes, sagde Stankiewicz søndag på TVP Info.