Landmænd dyrker umulige afgrøder for at få EU-penge

    Valnøde_høst

    Polske landmænd dyrker eksotiske afgrøder, som f.eks. valnødder, der ikke har mange chancer i det polske klima. Men afgrøder kan udløse tilskud fra EU, siger en polsk professor. Arkivfoto.


    OLSZTYN: En polsk landsbrugsprofessor hævder, at polske landmænd dyrker afgrøder der ikke kan trives i Polen, for at få del i landbrugspenge fra EU.


    Polske landmænd dyrker eksotiske afgrøder, som f.eks. valnødder og linser, for at opnå tilskud fra EU. Høstresultaterne udebliver, men det betyder ikke noget for EU’s vilje til at give tilskud, siger en polsk professor til Dziennik Gazeta.

    Eksotiske frugter

    Valnødder og linser, der ikke er velegnet til at dyrke i det polske klima, dyrkes af flere og flere polske landmænd. Også vilde kirsebær og en kendt polsk ukrudtsplanet er blevet populær i Polen på grund af mulighederne for tilskud fra EU.

    – Polske landmænd dyrker eksotiske afgrøder for at få tilskud fra den Europæiske Union, mener professor Jozef Tyburski fra Warmia-Mazury Universitet i Olsztyn.

    Valnødder giver EU-penge

    Da Polen trådte ind i EU i den 1. maj 2004, kunne en landbruger, der havde plantet valnødder i mindst en hektar jord og som lod sig registrere for at ville overgå til økologisk landbrug, opnå landbrugsstøtte fra EU.

    Månedsløn pr hektar

    I de første tre år efter såningen af de eksotiske planter, modtog en polsk landmand 1.600 zloty pr hektar, og i de følgende to år 1.540 zloty. Landbrugere, der også havde valnødder, modtog efterfølgende 800 zloty, 650 zloty eller 160 zloty i ekstra hektarstøtte.

    I 2009 blev der lukket af for nye aftaler om hektarstøtte.

    Største uden chancer

    De største valnøddeplantager er på 300 ha, og ligger i den nordlige del af Polen, hvor betingelserne for dyrkning er meget ringe.

    Tilskud uden resultat

    I henhold til EU-programmet er en landmand, der dyrker valnødder, ikke forpligtet til at producerer afgrøder. Fem år efter såningen af et markareal, kan en landmand pløje marken op igen uden at miste sin EU-støtte.