Lech Walesa boykotter Solidarnosc jubilæum

  Lech_Walesa_deltager_ikke_i_Solidarnosc_30_år

  Lech Walesa der stod i spidsen for strejkerne på skibværftet i Gdansk i 1980, udebliver fra 30 års jubilæet i protest mod arrangørerne. Lech Walesa blev siden præsident, og modtog i 1983 Nobels Fredspris for sin indsats. Arkivfoto.


  GDANSK: Solidarnosc første formand Lech Walesa er ikke med, når det oprør han stod i spidsen for fejres i disse dage. I går skulle Lech Walesa have været i Szczecin.


  Tidligere præsident og grundlæggeren af det folkelige oprør med fagforeningen Solidarnosc (Solidaritet), Lech Walesa, har meldt fra til festlighederne i anledningen af 30-årsdagen i protest mod arrangørerne.

  I går skulle Lech Walesa have været i havnebyen Szczecin for at markere 30 året for strejken der, men kom ikke.

  Afbud på bloggen

  Lech Walesa meddelte afbud til arrangementerne på sin blog med en kort tekst:

  – Jeg ønsker ikke at fejre Solidarnosc ‘på de punkter ‘ der er nævnt som grundene til, at vi skal fejre 31. august.

  Szczecin, Gdansk og Jastrzebie

  Festlighederne i forbindelse med 30-årsdagen for Solidarnosc (Solidaritet) er planlagt i tre byer der indgik i august-aftalerne 1980.

  Det er Szczecin, Gdansk og Jastrzebie Zdroj. Nu er det sikkert, at Lech Walesa ikke vil være til stede ved nogen af de lokale arrangementer, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Politisk plat

  Lederen af Lech Walesa instituttet, Peter Gulczynski siger til det polske nyhedsbureau PAP, at en af årsagerne er, at den nuværende Solidarnosc formand Janusz Sniadek udnytter 30 års festilighederne politisk.

  Lech Walesa havde planlagt at deltage i alle arrangementerne, men nu bliver der højest tale om den store aften i Gdansk tirsdag, den 31. august, men også den deltagelse er fortsat uvist.

  Gulczynski siger, at ’der i Gdansk er nogle uoverensstemmelser om hvem der skal inviteres, og hvem der ikke skal’, og at det fortsat er uafklaret.

  Nuværende præsident med

  Præsident Bronislaw Komorowski, der blev valgt i juli med støtte fra bl.a. Lech Walesa, deltog, sammen med den nuværende Solidarnosc-formand Janusz Sniadek, lørdag aften i markeringen af Solidarnosc-aftalerne i Szczecin.

  Lech Walesa blev tidligere på året udnævnt som æresborger i byen.