Lech Walesa frygter at blive misforstået i ny film

Lech_Walesa_pn_10

Lech Walesa siger, at han har tillid til Andrzej Wajda, men har ser alligevel frem til filmen med en vis spænding. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


GDANSK: Lech Walesas tid som leder af Solidarnosc bevægelsen bliver skildret i ny film. Han frygter, at hans handlinger dengang ikke bliver forstået.


Kampvogne fra kommuniststiden ruller igen i gaderne i Gdansk, mens soldater i uniformer fra 80erne fører arresterede arbejdere gennem byen.

Fortiden er vendt tilbage, men kun i en kort periode, mens den verdensberømte polske instruktør Andrzej Wajda optager udendørsscener til sin film “Walesa”, der handler om Solidarnosc bevægelsen og dens leder.

Klik her og se billeder fra optagelserne

Walesa vil ikke blande sig

Lech Walesa er hovedperson i filmen, ligesom han var det i polakkernes opstand mod kommunismen.

Selvom optagelserne foregår tæt på hans kontor, vil virklighedens Lech Walesa hverken følge dem eller blande sig i dem.

Walesa ville vælge Wajda

Det fortalte den tidligere leder af Solidarnosc og forhenværende præsident i Polen, da han i december gav et eksklusivt interview til polennu.dk på kontoret i Den Gønne Port midt i Gdansk.

– Jeg vil ikke blande mig i optagelserne. Hvis jeg kunne vælge en instruktør til at lave filmen, så ville det være Wajda. Når filmen er færdig, vil jeg sige, hvad jeg mener om den, sagde Walesa.

Hemmelige planer

Han ser frem til slutresultatet med en vis spænding, erkender han.

– Min tragedie i de dage bestod i, at jeg ikke kunne fortælle noget om mine planer, inden jeg udførte dem. Hvis de blev kendt, kunne jeg blive arresteret. Eller planerne kunne blive forpurret. Så sagde jeg intet, forklarede intet. Jeg handlede bare og kørte i den retning, jeg havde besluttet, sagde Lech Walesa.

– Folk forventede alt for mig af mig. Selvom jeg gjorde alt hvad jeg kunne, var der stadig mange utilfredse, der kunne ikke forstå mine handlinger. Vi vil se, hvad der vises i filmen.

Ulykkelig over konens bog

Lech Walesa har oplevet at selv selv hans nærmeste familie ikke forstod hans hans handlinger.

– Selv min kone forstod det ikke. Det fandt jeg ud af, da jeg læste hendes erindringsbog. Jeg havde ikke læst den, inden den blev udgivet, men da jeg gjorde det, blev jeg meget ulykkelig. Det kan blive det samme med filmen.

Lech Walesas kone, Danuta, fik i november 2011 udgivet selvbiografien “Drømme og hemmeligheder”.