Lovsjusk og drama forud for præsident-valget 10. maj

Polens sundhedsminister ser til, mens præsident Andrzej Duda fører valgkamp alene forud for det planlagte valg den 10. maj. Regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski vil for enhver pris have gennemført valget med brevstemmer, selv om det er i strid med forfatningen at ændre i en valglov så tæt på et valg. Foto: TVP.

 WARSZAWA: Dramaet omkring regeringspartiets lovsjusk med ny valglov om brevstemmer til valget den 10. maj fortsætter.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Lovsjusk: Den nye forfatningsstridige valglov, der blev hastet igennem parlamentet den 6. april, og som fastslår at præsident-valget skal gennemføres den 10. maj med brevstemmer, er stødt på nye forhindringer. Et afsnit i den oprindelig valglov, er ikke blevet ændret. Det betyder, at postbudene skal have en underskrift fra hver eneste polak, når de modtager stemmesedlen. Det sker på et tidspunkt, hvor det ventes at corona-krisen i Polen topper, og det udgør derfor en ekstrem stor risiko for at sprede den smitsomme sygdom. Polske postarbejdere og den tidligere chef for Polens Postvæsen, mener ikke det kan lade sig gøre at gennemføre valget med brevstemmer.

Krisemøder i partihovedkvarteret

Der er møder hver aften med højtstående medlemmer af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) i partiets hovedkvarter i Warszawa. De interne uenigheder er store, siger flere kilder til polennu.dk. Ifølge vores oplysninger mener statsministeren og sundhedsministeren begge, af valget skal udsættes. Det mener otte ud af ti polakker også, ligesom alle kandidaterne – undtagen den siddende præsident Andrzej Duda – har samme mening.

Sikkerhedstjenesterne til valg

Flere borgmestre har da også meddelt at de ikke vil lave valgforberedelser, og at de ikke vil udlevere valglisterne over borgerne til det polske postvæsen, da det strider mod regler for behandling af personlige data. Den udfordring har regeringspartiet nu løst, ved at få statens sikkerhedstjenester til at indhente de data der er nødvendige for at gennemføre valget.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Mandag eftermiddag var den tidligere vicestatsminister Gowin til møde med den polske præsident Andrzej Duda. Det skete med det formål at overbevise præsidenten om, at valget bør udsættes med udgangspunkt i en undtagelsestilstand. Præsidenten virkede forstående, men det er næppe sandsynligt at han skifter mening, uden at have taget PiS-formand Jaroslaw Kaczynski i ed.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Senatet forsinker lov

Status på den forfatningsstridige ændring i valgloven er, at den nu behandles i parlamentets overhus, hvor regeringspartiet ikke har flertal. I senatet vil man behandle loven på et møde den 6. og 7. maj. Senatet vil med stor sandsynlighed forkaste valgloven. Men parlamentets underhus kan overtrumfe senatets beslutning, gennem en ny afstemning. Og det er uvist om det kan lykkes, da den del af regeringskoalition som Gowin repræsentere ikke med sikkerhed, vil stemme som PiS-formanden Jaroslaw Kaczynski ønsker det. En holdning, der allerede har kostet ham jobbet som vicestatsminister. Ifølge vores kilder, er Gowin blev tilbudt jobbet som formand for parlamentets underhus Sejmen, hvis han støtter den forfatningsstridige lov om afstemning pr. brev til præsidentvalget 10. maj.

Regeringspartiet og Gowin har foreslået, at valget droppes og at Andrzej Duda fortsætter to år mere. Men det kræver en forfatningsændring og dermed 2/3 flertal i parlamentet, og det kan kun lade sig gøre med oppositionens stemmer. Her er svaret klart; nej tak.

Tidligere statsminister advarer

Polen er ikke en lovlydig stat i dag, men hvis Andrzej Duda vælges til præsident med brevstemmer i maj, vil Polen ophøre med at være en demokratisk stat, siger den tidligere polske statsminister Leszek Miller, der på polakkernes vegne skrev under på optagelsen i EU i København i 2002.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Den tidligere statsminister siger også, at hvis ikke der sker ændringer, vil han for første gang nogensinde undlade at deltage i et polsk valg. – Hvorfor?, spurgte TVN24 Leszek Miller.

 – Fordi så bliver det ikke et rigtigt valg. Der er ingen valgkamp og der er en meget stor chance for valgfusk, siger Miller. Internationale observatører har meddelt, at de ikke vil deltage i valget, der af flere grunde næppe vil blive anerkendt internationalt.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Polakker uden stemmeret

Polakker i udlandet, som har stemmeret ved alle polske valg, udelukkes for at deltage i præsidentvalget, hvis det gennemføres med brevstemmer som PiS-formanden kræver det.

En anden tidligere polsk statsminister, tidligere EU-præsident Donald Tusk siger om valget:

– Kun en gal eller en kriminel, vil gennemføre et demokratisk valg midt under en epidemi.

 

Meningsmåling på det regeringskontrollerede stats-tv TVP forud for præsidentvalget den 10. maj.