Lydoptagelse afslører betalt hetz mod senats-formand

Den nyvalgte senatsformand, Tomasz Grodzki, lægen fra Szczecin der er udsat for en hetz på de regeringskontrollerede medier, kom i tirsdag med beviser på, hvordan nogen har forsøgt at bestikke hans tidligere patienter til at komme med falske beviser og beskyldninger mod ham. Arkivfoto.

SZCZECIN: Senatsformand og læge Tomasz Grodzki afspillede i dag lydoptagelser, hvor hans tidligere patienter tilbydes penge, for at skriver under på at de har bestukket Grodzki. Det hemmelige politi skal nu finde bagmændene.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Polens nyvalgte formand for senatet, den tidligere læge Tomasz Grodzki havde tirsdag indkaldt til pressemøde. Det kommer ovenpå en hetz der er fremført af flere regeringskontrollerede medier, om at senatsformanden har modtaget penge, for at fremme folk i patientkøen på det hospital han var leder af i Szczecin. Senatsformanden er valgt af oppositionen i Polen, og det har været en streg i regningen for Kaczynski-regimet, at den populære læge blev senatsformand.

Senatsformand: Tomasz Grodzki

– I mine 36 år som læge, har der aldrig været sået tvivl om mine etiske og moralske holdninger. Dagen efter mit valg som senatsformand, begyndte der at komme beskyldninger mod mig, om at jeg skulle have modtaget penge af patienter. Det er nogle uacceptable beskyldninger, som jeg afviste, jeg har aldrig taget imod den slags penge, sagde Grodzki på pressemødet. Med sig havde han også sin advokat Jacek Dubois.

Herefter blev en lydoptagelse afspillet fra en af hans tidligere patienter,Tadeusz Staszczyk på 90 år. På båndet kan man høre at en mand udgiver sig for at være fra hospitalet, og besøger den ældre mand med et kontant forslag: Du får 5.000 zlotys for at underskrive en erklæringen om, at du har betalt for medicinsk behandling hos Grodzki. Den 90-årige Staszczyk blev forarget og fortalte om sagen til sin tidligere læge.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

– Hvem har råd til at betale 5.000 zloty for falske beviser, spurgte Tomasz Grodzki.

En journalist fra den regeringskontrollerede tv-station TVP, spurgte senatsformanden gentagne gange om det samme: – Har du modtaget penge fra patienter? Der blev svaret præcist på spørgsmålet flere gange, men det blev alligevel gentaget af journalisten.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Efter at have fremlagt flere beviser og forklaringer om hetzen mod senatsformanden, afsluttede han med ordene:

Meldt til hemmeligt politi

– Det står nu helt klart, at dette er et angreb på Republikken Polens senat og institutionerne for senatsformanden, derfor har jeg bedt ABW (hemmeligt sikkerhedspoliti) om at finde ud af, hvem der står bag.

Det virker som om, at dette er en hetz under kodenavnet: genvind senatet, sagde senatsformand og læge Grodzki, med adresse til regeringspartiet, Lov og Retfærdighed. Han betegner selv affæren som ”Senat-gate” med henvisning til Watergate sagen i USA, der fældede præsident Richard Nixon efter et indbrud hos hans politiske modstandere.