Medie: Danske Margrethe Vestager bliver ny EU-chef

Foto: Pietro Naj-Oleari

51-årige Margrethe Vestager har de bedste chancer for at blive ny formand for Europa-Kommissionen, skriver et af Polens mest respekterede dagblade lørdag eftermiddag. Søndag skal stats- og regeringscheferne fra EU-landene træffe beslutningen om hvem der skal repræsentere det europæiske fællesskab de næste fem år. Arkivfoto.


WARSZAWA: Det respekterede polske dagblad Rzeczpospolita skriver at danske Margrethe Vestager står til – søndag aften – at blive den næste formand for Europa-Kommissionen.


På baggrund af kilder der er involveret i kabalen med persongalleriet ved besættelsen af EU-topposterne, skriver det respekterede polske dagblad Rzeczpospolita lørdag eftermiddag som tophistorie, at danske Margrete Vestager har de bedste chancer for at blive ny formand for Europa-Kommissionen. Ifølge dagbladet, bliver det danskeren der med blandt andet tysk opbakning, skal afløse Jean-Claude Juncker.

Polen og Vestager

I Polen synes den ellers noget EU-kontroversielle regering nemlig også at være indstillet på at pege på Vestager. Selv om danskeren har langet ud efter retsstatsprincipperne i Polen, så er nogle af alternativerne langt værre for Polens regering, vurderes det. En af kandidaterne er nemlig socialdemokraten Frans Timmermans, der på EU’s vegne har stået bag kritikken af Polen, og som har ført EP-valgkamp sammen med det polske regnbueparti Forår, selv om partiet ikke er socialdemokratisk.

Gode relationer

Det spiller også ind, at Polen og Danmark traditionelt har et godt samarbejde, og at polakkerne er afhængige af danskernes velvilje til at bygge Baltic Pipe, der skal forsyne Polen med norsk gas. Det er også bemærket i Polen, at Danmark har været i stand til at ligge hindringer i vejen for den tysk-russiske gasledning Nord Stream II, der nu bliver ført uden om dansk havbund. Og ikke mindst er Vestagers modige kampe mod de globale it-giganter, noget der har fået polakkerne til at udvise stor respekt for den danske kommissær.

Afklaring søndag

EU-lederne mødes søndag eftermiddag, og skal i løbet af aftenen blive enige om det nye persongalleri. Sidst EU-lederne var sammen om spørgsmålet, kunne de ikke blive enige. Dengang sagde EU-præsident Donald Tusk:

– Der var ikke flertal for nogen kandidat. Det Europæiske Råd blev enige om, at der er behov for en løsning, der afspejler EU’s mangfoldighed bedre. Vi vil mødes igen 30. juni. Jeg vil i mellemtiden fortsætte samtalerne, også med Europa-Parlamentet, sagde EU-præsidenten.

Der er indkaldt til pressemøde søndag aften i Bruxelles, men der er ikke sat noget tidspunkt på indkaldelsen.