Medier spreder triste løgne om polske myndigheder

jyllands_posten_pr
Jyllands-Posten har videregivet en falsk historie om de polske myndigheder, og selv om avisen onsdag blev informeret om, at den ikke er sand – så er historien stadig online uden korrektioner. Arkivfoto.

LUBLIN: En trist historie i danske og norske medier om, at de polske myndigheder skulle have beslaglagt en leverance af håndsprit til Norge, viser sig at være usand. Myndighederne har ikke beslaglagt noget, og den omtalte sprit er end ikke produceret.


OPDATERING: Jyllands-Posten har rettet historien fredag 27. marts kl. 10.50.

Krisetider skaber fake news. Det er vi også vidne til i Danmark. Fra onsdag eftermiddag og frem til nu, har Jyllands-Posten haft en historie om, at de polske myndigheder har beslaglagt 10.000 liter desinfektions-sprit til Norge.

– Men det er løgn, siger producentens bestyrelsesformand Grzegorz Daniluk, Norenco Polska.

LÆS ARTIKEL: Polske myndigheder beslaglagde håndsprit på vej til Norge

Grzegorz Daniluk siger, at nordmændene godt nok har bestilt 10.000 liter sprit, men at man i Norge for længst er orienteret om, at den særlov der er indført på grund af corona-krisen, betyder at det polske selskab kun må sælge i Polen, og til en lovfastsat lav pris. I den fremstilling af sagen som norske medier og Jyllands-Posten refererer, kom der fem personer fra de polske myndigheder, og beslaglagde de 10.000 liter sprit. Men det er pure opspind.

– Vi forstår godt, at den polske regering med særloven vil beskytte sine borgere, og vi vil også gør alt for at beskytte dem, siger Grzegorz Daniluk, Norenco Polska til Onet. Virksomheden har nu udsendt en erklæring, hvori man gør det klart, at historien i flere norske og danske medier er direkte usand.

Anstrengt forhold

I Polen ser man med stor alvor på beskyldningerne, og i forvejen er det diplomatiske forhold mellem Polen og Norge meget anstrengt. Fra norsk side på grund af de anti-demokratiske reformer i Polen, og fordi polakkerne har givet nordmænd asyl fordi deres børn skulle tvangfjernes.

Polen anklager omvendt Norge for uretmæssigt at tvangsfjerne polske børn i Norge. En polske diplomat der havde blandet sig i en tvangsfjernelses sag, blev udvist fra Norge sidste år, men han blev modtaget som en helt i Polen.

Ingen reaktion

Selv om redaktionen hos Jyllands-posten blev informeret om de faktiske omstændigheder allerede onsdag, så kan man stadig finde den usande og urimelige historie hos jp.dk torsdag eftermiddag.