Museum for Katyn-massakren åbnet i Warszawa

Museum_om_Katyn-massakren_åbnet_i_Polen_polennu

Polens præsident Andrzej Duda og statsminister Ewa Kopacz åbnede sammen museet for Katyn-massaken. Modsat tidligere lejligheder gav de to politiske rivaler hinanden hånden, da de mødtes til åbningsceremonien. Foto: Polens Statsministerium.


WARSZAWA: 75 år efter massakren på 22.500 polakker i Katyn, får ofrene nu deres eget museum, der skal mindes den nationale tragedie.


Polens præsident og statsminister deltog begge i åbningen af museet for Katyn-massakren, der blev åbnet på årsdagen for den russiske invasion af Polen den 17. september 1939.

Museet skal mindes de 22.500 polakker, der blev skudt og lagt i massegrave af den russiske hær i skovene ved Katyn i 1940.

Bør omtales som folkemord

Polens præsident Andrzej Duda sagde under åbningen, at massakren bør omtales som et folkemord. Ofrene blev ikke kun myrdet, fordi de tjente Polen, sagde præsidenten.

– De blev også myrdet af en anden meget vigtig årsag – de mennesker udgjorde, som deres liv, efterladenskaber og breve viser, Polens elite, de udgjorde fundamentet for vores nation, sagde præsident Duda.

De 22.500 polakker var alle veluddannede. De fleste var officerer, men der var også mange professorer, læger, ingeniører, journalister og forretningsfolk mellem de henrettede.

Generationer har ventet på sandheden

Polens statsminister Ewa Kopacz understregede i sin tale, at generationer af polakker har ventet på at få lov til at mindes ofrene for Katyn-massakren på en værdig måde.

Det var umuligt under Den Kolde Krig, hvor russerne fastholdt, at massakren var begået af den tyske hær, og det var forbudt at mindes massakren i Polen.

Stadig løse ender

Først i 1990 indrømmede daværende leder af Sovjetunionen Mikael Gorbatjov, at det var Rusland, der stod bag massakren, og i 1992 udleverede Ruslands præsident Boris Jeltsin de fleste russiske dokumenter i sagen til Polen.

Der graves stadig i Katyn-sagen, da 4.000 lig fortsat mangler, men trods løfter fra Putins Rusland, mangler der fortsat mange informationer, for at kunne fastslå hvad der præcist skete med de cirka 22.500 polakker i 1940.

Museum skal mindes ofrene

Det ny museum ligger på citadellet i Warszawan og udstiller blandt andet mange genstande, der har tilhørt ofrene for massakren.

Museet skal udfylde rollen som et mindested for efterkommerne til de myrdede, og det skal samtidig fortælle hele historien om Katyn-massakren og de politiske tov-trækkerier for at få sandheden frem efterfølgende.