Norge stopper samarbejde med domstole i Polen

De norske domstole afslutter nu formelt alt samarbejde med det polske retsvæsen. Det sker som reaktion på de nye såkaldte reformer, der sikre politikerne magten over domstolene. PR-foto.

 

OSLO: De norske domstole har besluttet sig for at afbryde alt samarbejde med det polske retsvæsen. Det kommer som en reaktion på vedtagelsen af de nye retsreformer, der bryder med retsstats-principperne.


De norske domstole afslutter deres samarbejde med Polens domstole, da de tager afstand fra den politisk kontrol med Polens dommere. Det skriver nyhedsbureauet NTB ifølge Ritzau.

– Domstolsadministrationen i Norge trækker sig fra at samarbejde med Polen i det fælles EØS-program for domstole, siger direktør Sven Marius Urke fra Domstolsadministrationen i Oslo

Den politiske kontrol over domstolene i Polen er gået så vidt, at det ikke vil være forsvarligt fortsat at deltage i et sådant samarbejde, siger Sven Marius Urke.

Han mener ikke, at den grundlæggende europæiske standard for retssikkerhed er til sted i dagens Polen.

Flere lande presser på

Norge er ikke medlem af EU, men både Sverige, Finland, Tyskland og Danmark har samme holdning til udviklingen i Polen. De kræver på den baggrund, at pengestrømmen til EU-lande der ikke overholder den europæiske grundlov, skal stoppes. Og det er med tydelig adresse til Polen, og med henvisningen til, at politikerne nu har taget kontrollen over domstolene.

Torsdag meddelte Norges udenrigsministerium ligeledes, at man ikke længere vil give penge til Polens domstole, som ellers var aftalen.