Ny færge indsat mellem Ystad og Polen

  polengo_polennu_faerge_per_wium

  Polferries har indsat en ny færge mellem Sverige og Polen. Per Wium har været en tur med på den nye færge Cracovia. Foto: Per Wium, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Polferries har indsat en ny moderne færge på ruten mellem Ystad og Swinoujscie. polennu.dk har været en tur med ombord.


  I 2009 indstillede det statsejede polske færgeselskab ruten mellem København og Swinoujscie. Men det betyder ikke, at man ikke kan sejle til Polen. Nu skal man blot gøre det fra Ystad, men her er der til gengæld også mange muligheder. Hver dag transporterer ikke mindre end tre færgeselskaber biler, gods og passagerer fra Ystad i Sverige til polske Swinoujscie i nærmest pendulfart.

  Per Wium på tur

  polennu.dk har været med på en af dem, den spritnye færge Cracovia der ejes af det nationale polske færgeselskab Polferries. Cracovia sejler alle ugens syv dage som natfærge fra Ystad og som dagfærge fra Swinoujscie. En anden Polferries færge, Mazovia, sejler modsat – også alle ugens dage. Om man vælger dagfærge eller natfærge er lidt et temperamentsspørgsmål. Med natfærgen føles rejsen ganske kort og man vågner udhvilet ved tidlig ankomst i den havn, man er på vej til. Med dagfærgen kan man – især i sommerhalvåret – nyde den smukke sejltur. Undervejs sejler man f.eks. ganske tæt forbi den tyske halvø, Rügen.

  Kahyt

  Det er muligt at købe en kahyt-plads. Der er flere slags kahytter. Jeg boede i en udvendig to-personers kahyt. God plads og helt enkel indretning. Pænt toilet og badeværelse. Lige hvad man har brug for. Fra kahytten er der kun få skridt til færgens mange faciliteter:

  Spisesteder, bar, shop samt det store udendørsområde på de to soldæk. Hvis man ønsker at arbejde undervejs, kan man købe stabil internet-adgang og bruge kahytten som kontor. Der er gratis internet mens færgen ligger i havn. I dagtimerne kan man købe kahyt-plads til halv pris.

  Hvis man vil spare udgiften til kahyt er der flyverstole i et separat område. Disse er gratis at anvende.

  Soldæk

  Der er masser af ude-areal, ovenikøbet i to etager. Masser af plads og selv når der er en smule vind, kan man altid finde læ. I godt vejr kan man nyde udsigten over Østersøen og indsejlingerne ind til de to havne.

  Når Cracovia dagligt sejler fra Swinoujscie klokken 12.30 kan man de første cirka 20 minutter nyde udsigten til selv byen og dens mange smukke bygninger. Her sejler man forbi den nyligt renoverede lystbådehavn og umiddelbart efter dén er der naturområde til venstre for sejlretningen og industrihavn til venstre. Lidt sener kommer man Swinoujscies vartegn, det hvide fyrtårn. Og lige efter ser man hen på det særdeles populære strandområde. Nordeuropas bredeste sandstrand.

  De sidste 45 minutter inden Cracovia lægger til i Ystad får man et godt indtryk af den svenske sydkyst.

  Gode faciliteter og venlig betjening

  Et cafeteria, en bar-saloon og en shop ligger tæt på hinanden én etage over kahytterne. I løbet af kort tid åbner desuden en stor restaurant. Den kan man roligt have store forventninger til. Polske retter er gode og varierede, men der er også mere internationale retter ombord. En sen frokost på dagfærgen – eller sen aftensmad på natfærgen – kan være en stor del af oplevelsen af en dejlig færgerejse.

  Centralt i kahyt-området ligger receptionen. Det venlige personale her kan hjælpe med alle oplysninger om færgen og rejsen. Her kan man trygt henvende sig, hvis man har særlige ønsker. Personalet taler polsk og engelsk.

  Udsmykninger der virker

  Gangarealer er uhyre smukt udsmykkede. Grønne planter, maritime billeder og mange spejle giver en helt særlig og smuk atmosfære. Man kan næsten falde helt i staver, når man skal fra kahyt-område til øvrige faciliteter og omvendt. Sjældent har jeres udsendte været på en færge, hvor der er gjort så meget ud af gangarealer.

  Før ankomst

  Tag dig god tid når du skal forlade færgen. Der er mange lastvogn-tog, der skal ind – og også ud – af færgen. Du skal beregne lidt ekstra tid, når du skal køre ud af færgen. Det er en del af oplevelsen. Og på en lang rejse spiller ekstra 20 – 30 minutter ikke det store.

  Fakta

  Cracovia sejler dagligt fra Ystad klokken 22.45 med ankomst i Swinoujscie 06.15.
  Fra Swinoujscie sejler færgen klokken 12.30 med ankomst i Ystad 19.00.
  Færgen kan medtage 650 passagerer, 64 biler og 126 lastbiler.

  Rejsebureaet POLENGO i København repræsenterer de tre færgeselskaber, der sejler mellem Sverige og Polen, herunder Polferries som vor udsendte rejste med. Selskabet giver bus til Ystad eller billet til Øresundsbroen.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Polengo