Ny gasledning mellem Polen og Tjekkiet åbnet

Donald_Tusk_åbner_polsk-tjekkisk_gasrørledning

Polens statsminister Donald Tusk (th. for gashanen) og regeringschefen i Tjekkiet, Petr Necas (tv. for gashanen), har åbnet en ny gasledning mellem Tjekkiet og Polen. Foto: gov.pl


CIESZYN: Polens statsminister Donald Tusk og hans tjekkiske kollega Petr Necas, har åbnet en ny gasledning mellem Tjekkiet og Polen.


– Den nye gasledning mellem Polen og Tjekkiet er en investering der vil forbedre energisikkerheden i begge lande, sagde Polens statsminister Donald Tusk, da han åbnede for hanerne på den nye polsk-tjekkiske gasledning Moravia.

Forberedt til skifer

Rørledningen vil blive forsynet med gas fra Nabucco-rørledningen, men er forberedt til skifer gas, som der er store forekomster af i Polen.

– Vi håber snart at udnytte skifer gasforekomster, og undersøgelser vil snart vise, om vi kan gøre det effektivt.

Forbinder nord til syd

– Vi skal bruge gasledning til det formål også. Denne nord-syd-rørledning kan forsyne os med gas fra Norge, og sikre distribution i det sydlige Europa, sagde den polske statsminister.

Tusk mener også, at det nye projekt vil sikre problemfrie gasleverancer, og bidrage til reduceret afhængighed af russisk gas.

Problemer i 2009

Den tjekkiske statsminister Necas erindrede om, at da Tjekkiet havde EU-formandskabet i 2009, var der gaskrise mellem Ukraine og Rusland, der betød af forsyninger til andre lande svigtede.

– Den nye gasledning vil øge energisikkerheden i begge lande, sagde den tjekkiske statsminister.