Ny statue af Lech Kaczynski giver ballade i Warszawa

lech_kaczynski

Demonstranter kaldet det nordkoreanske forhold, at der nu opstilles yderligere en statue af ”den store leder” – præsident Lech Kaczynski. De mener derimod, at hvis der skal være en statue må det være af marskallen Josef Pilsudski, der udråbte Polen som stat igen for 100 år siden. Foto: Lukasz Brandt.


WARSZAWA: Tusindvis af politibetjente beskytter en ceremoni, hvor det polske regime vil opstille en statue af broren til Polens stærke partiformand.


Man kan næppe kalde det for en handling med folkelig opbakning, at der nu opstilles endnu en 6 meter høj statue af den afdøde præsident Lech Kaczynski, der var tvillingbror til partiformand Jaroslaw Kaczynski. Gaderne omkring statuen i centrum af Warszawa er fyldt med vrede polakker – og af polakker som vil hylde Kaczynski. Blandt talerne er partiejer Jaroslaw Kaczynski, præsident Andrzej Duda og statsminster Mateusz Morawiecki.

Marskal skal have statue

Tusindvis af politibetjente og ligeså mange soldater fra flere militære enheder passer på ceremonien. De talrige demonstranter mener nemlig ikke at præsident Lech Kaczynskis indsats for Polen er noget at prale af. De mener i stedet, at det er Polens marskal Jozef Pilsudski der skal have den største statue på pladsen. Det var ham der i 1918 kom til Warszawa med tog fra Tyskland, og udråbte Polen som en genopstanden nation efter 123 års udslettelse. Han stod i spidsen for Polen frem til sin døde i 1935, og med en diktators kraft holdt han de mest yderliggående nationalister og fascister i skak. Han blev aldrig præsident eller statsminister af titel, men foretrak sin oprinde titel som marskal. Donald Tusk sagde fredag, at Polen kun har to helte de seneste 100 år.

– Pilsudski er faderen til vores uafhængighed, og Lech Walesa er faderen til vores frihed, sagde den tidligere statsminister og nuværende EU-præsident.

Selvmords fly

Lech Kaczynski omkom ved en flyulykke i Smolensk i 2010. Præsidenten og hans bror gennemtvang en rejse til Smolensk, selv om de ikke måtte af sikkerhedsgrunde. Dermed omdøbte de turen til en civil udflugt, og ikke en officiel polsk handling, hvormed der kunne slækkes på sikkerhedsforholdene – og trods de umulige vejrforhold blev kaptajnen tvunget til at forsøge at lande på en nedlagt russisk militær lufthavn. En beslutning der blev fatal, ikke bare for Lech Kaczynski, men også for de 95 andre højtstående polakker der var ombord.

Bror blev hjemme

Jaroslaw Kaczynski skulle have været med på turen, men meldte afbud i sidste sekund. De to rejste ellers altid sammen. Han vil fortsat ikke erkende de faktiske omstændigheder, og har nedsat en ny kommission der skal finde en anden forklaring på ulykken, udover den kendte. Kaczynski har også beordret alle ligene genopgravet, for at finde nye spor. Det til trods for de katolske forskrifter og de pårørendes protester.

Det er meget satire om de to Kaczynskis brødres patriotiske indsats for Polen. Selv om 10.000 Solidarnosc aktivister blev fængslet i 1981 under krigsretstilstanden, var der ingen der ledte efter de to brødre. De to blev kendt i Polen, da de som børn af kommunismen, optrådte som barnestjerner i polsk statskontrolleret tv. Det kommer der en del satiretegninger ud af i disse dage i Polen.

Løj sig til sejr

Lech Kaczynski blev præsident i 2005. I valgkampen var han oppe mod EU-præsident Donald Tusk, som vandt stort i første valgrunde. I løbet af de uger op til anden valgrunde, spredte Kaczynski brødrene falske rygter om, at Donald Tusk bedstefar samarbejdede med Nazi-tyskland under krigen. Et rygte der blev fatalt for Donald Tusk i præsidentvalgets anden runde, hvor han måtte se sig slået af Lech Kaczynski. Tusk-familien blev siden renset for beskyldningerne, men da var Lech Kaczynski valgt.

Succes med museum

Lech Kaczynski stod i sin tid som borgmester bag byggeriet af Opstandsmuseet i Warszawa, men ellers er det ikke mange kendte aftryk han har sat. I Europa er han mest kendt for at det var ham, der mod den polske regerings ønske, nægtede af underskrive EU’s Lissabon-traktat. Han var den eneste i EU-kredsen der strittede imod, og modviljen blokerede hele EU-samarbejdet i en periode. Det er ikke nyt at Kaczynski-familien kæmper mod EU.