Ofrene for henrettelserne i Katyn mindet i Polen

  Ofrene_fra_Katyn_mindes_normalt_hvert_år_den_13

  Polens premierminister Donald Tusk lagde en krans den 13. april sidste år til minde om de mere end 20.000 polakker, der blev henrettet med nakkeskud ved Katyn-skovene. Folkedrabet fandt sted efter personlig ordre fra Stalin.


  Den 13. april 1943 bekræftede lederen af polsk Røde Kors, at det var ligene af 3.000 polske officerer, som tyskerne havde fundet ved Katyn-skovene.


  Nazi-tysklands tropper gjorde et makabert fund, da de fandt nogle massegrave på østfronten. I første omgang fandt Nazi-tropperne 3.000 lig af nakkeskudte polske officerer, men på tre steder i området, blev der i løbet af nogle dage fundet over 20.000 lig.

  Folkedrabet var iscenesat af Stalin og udført af hans eliteenhed NKVD, men er aldrig blevet anerkendt.

  Husker det hele

  En af deltagerne i dagens højtideligheder var Edmund Baranowski, der tydeligt husker påsken i 1943. Det var her de pårørende først fik besked på, hvad der var sket deres kære.

  – Så mange år er gået, og jeg husker stadig, som om det var i går – Herrens grav i St. Annes kirke var udsmykket med symboler for Katyn folkemordet. Det var utroligt, hvor mange mennesker der var forsamlet.

  Tysk propaganda?

  Da tyskerne afslørede fundene af de mange lig troede ingen på, at det var sandt. Men da Hitlers tropper begyndte at læse navne op på de henrettede polakker, blev der sat en undersøgelse i gang.

  Lederen af Polens Røde Kors Ferdynand Goetl bekræftede, efter et besøg den 13. april 1943 på gerningsstedet, tyskernes påstande.

  Senere blev der iværksat en international undersøgelse, hvor også en dansk videnskabsmand deltog. Det er der skrevet en dansk bog om.

  Bogen er skrevet af DR-journalisten Lisbeth Jessen og hedder ’Kraniet fra Katyn’ og udkom i 2008.

  Forbudt emne

  I årtier har den kommunistiske propaganda forbudt enhver omtale af folkemordet, familierne til ofrene var tvunget til tavshed og forfulgt overalt i og uden for Polen.

  Det var først i begyndelsen af 1990’erne, at de sovjet-russiske myndigheder indrømmede, at det var Stalin’s NKVD-styrker der havde begået forbrydelsen på diktatorens personlige ordre.

  Indtil da havde Katyn været tabu og forbundet med livsfare at tale om.

  Flyttedag

  Den internationale mindedag for Katyn-ofrene gennemføres normalt den 13. april, da påstanden om henrettelserne blev bekræftet. I år er mindedagen rykket nogle dage frem på grund af påsken i Polen.

  Katyn på DVD

  Den polske filminstruktør, som mistede sin far ved Katyn, har lavet filmen Katyn, som får DVD premiere i Danmark den 19. maj 2009.