Opposition: Valg kan aflyses uden at ændre forfatningen

- Der er ikke opbakning til nogen som helst forfatningsmæssige ændringer med Jarosław Kaczyński og hans parti. PiS har mange gange bevist, at de ikke har respekt for forfatningen, siger Marcin Kierwiński (KO). Arkivfoto.

WARSZAWA: Regeringspartiets forslag om at forlænge præsidentens mandat periode til syv år gennem en forfatnings ændring, kan ikke samle det nødvendige flertal, siger oppositionen.


Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) fremlagde onsdag aften, et dokument der er dateret den 6. april, hvori der foreslås ændringer i den polske forfatning for at aflyse præsidentvalget.

I forslagene skal præsidentens embedsperiode forlænges fra 5 til 7 år, og det planlagte præsidentvalg skal aflyses på grund af corona-truslen. Men forslaget kan ikke samle det nødvendige 2/3-flertal, som en forfatningsændring kræver.

Regeringspartiet har 235 medlemmer i det polske parlament, men har brug for 307 stemmer, for at få en forfatningsændring igennem parlamentet. Parlamentets overhus, senatet, skal også godkende forslaget, for at det kan få virkning. Her har oppositionen flertal.

Medlem af Borger Koalition (KO) Marcin Kierwiński siger, at intet har ændret sig i hans gruppe, trods det nye PiS-udspil.

Ikke opbakning

– Der er ikke opbakning til nogen som helst forfatningsmæssige ændringer med Jarosław Kaczyński og hans parti. PiS har mange gange bevist, at de ikke har respekt for grundloven, siger han.

Unødvendig forfatningsændring

Hans partikammerat, Cezary Tomczyk (KO) siger til Gazeta Wyborcza:

– Vi behøver ikke at ændre forfatningen for at udsætte præsident-valget. Det er nok, at PiS-regeringen erklærer at der er tale om en nødsituation, og så vil vi alle støtte det forslag, og skabe konsensus om en ny og sikker valgdato, sagde Tomczyk onsdag aften.

Valget kan udsættes uden en forfatningsændring i 90 dage med henvisning til en særlig nødsituation, som f.eks. en corona-pandemi.