Overborgmester vil stoppe underbetaling af polakker

  Frank_Jensen_med_prinsesse

  Københavns overborgmester Frank Jensen har klippet mange røde snore over ved indvielser i Københavns Kommune. Nu vil han gribe ind overfor social dumping og dårlige arbejdsmiljøforhold på de byggepladser i København, hvor kommunen er bygherre. Foto: Frank Jensen/Facebook.


  KØBENHAVN: Det offentlige er bygherre i næsten halvdelen af tilfælde med løndumping og brud på reglerne. Nu vil Københavns overborgmester have effektiv kontrol med byggepladserne.


  En undersøgelse som fagforbundet 3F har gennemført viser, at ud af 227 sager om kritisable arbejdsforhold og social dumping, var mere end halvdelen af byggepladserne offentlige eller almene boligbyggerier, der er offentligt støttet. I 42 procent af tilfældene er der tale om offentlige byggerier.

  Underleverandør er skurken

  Selv om de danske myndigheder aftaler med entreprenørerne, at de danske regler skal overholdes ved offentlige byggerier, så viser stikprøver, at det langt fra er tilfældet. Overtrædelserne sker typisk ved ansættelser af medarbejdere hos underleverandører til entreprenøren, men det hul vil Københavns Kommune nu lukke.

  Polakker i klemme

  Fagbladet, der udgives af 3F, giver et eksempel på en underleverandør til tre byggerier, hvor Københavns Kommune er bygherrer, og hvor regler overtrædes groft. Det er firmaet Danpartner, der gentagne gange har snydt polakker for løn og lovpligtige arbejdsforhold.

  – Det er fuldstændig uacceptabelt, hvis nogen af de virksomheder, som arbejder på Københavns Kommunes byggepladser, spekulerer i løndumping, siger overborgmester Frank Jensen.

  Kommunalt ansvar

  – Folk, som arbejder for kommunen, skal behandles ordentligt, og vi har et ansvar for at sikre, at det sker, siger Frank Jensen til Fagbladet.

  Slut med tillid

  – Vi kan ikke længere indgå kontrakter på tillid, vi må simpelthen have en opfølgning, der virker, siger Frank Jensen, overborgmester i København, til DR.

  Instruks til forvaltninger

  Frank Jensen skriver i kølvandet af afsløringen, at han søndag aften er blevet enig med Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, om at iværksætte omgående ekstra kontrol af arbejdsforholdene på byggepladser, hvor kommunen er bygherre.

  LÆS OGSÅ
  dr.dk: Kun hver tredje kommune har sociale kontrakter

  LÆS OGSÅ
  Fagbladet: Det offentlige baner vej for løndumping