Parlament ændrede valgregler natten til lørdag

disciplinær-kammer
Et flertal i det nyvalgte parlament har lavet en fælles erklæring om regeringsdannelse og ny statsminister. Erklæringen offentliggøres tirsdag klokken 10.00. Arkivfoto.

WARSZAWA: Selv om Polens forfatning slår fast at der ikke må ændres valgregler seks måneder før et valg, så stemte regeringspartiet i nat en ny valglov igennem der er gældende for præsidentvalget i maj.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Polens oppositions-partier er vrede og utilfredse.

Da det polske parlament i nat behandlede en særlov i forbindelse med corona-krisen, kom der pludselig også et 79 sider langt ændringsforslag på bordet. Ikke direkte om corona-krisen, men om nye valgregler op til præsidentvalget den 10. maj på grund af epidemien.

Ifølge den polske forfatning, skal ændringer i valgloven dog gennemføres seneste seks måneder før et valg, der skal være omfattet af reglerne. Men denne regel ignorerede regeringspartiet. Oppositionen fik ti minutter til at gennemgå materialet, skriver flere medlemmer af det polske parlament og flere polske medier.

Kan stemme med fuldmagt

De nye regler, der strider mod den polske forfatning, betyder blandt andet at folk over 60 år, folk der er i corona-karantæne eller andre der er syge eller handicappede, nu kan stemme via fuldmagt til en anden person på afstemningsdagen, eller gennem brevstemmer. Det gælder dog ikke polakker i udlandet.

Med de nye regler kan man brevstemme, hvis man tilmelder sig 14 dage før – og hvis man er karantæne-ramt kan man gøre det 5 dage før, hvis man er stemmeberettiget og bosiddende i Polen i sidstnævnte tilfælde.

At folk over 60 år og corona-mistænkte personer kan stemme via fuldmagt, frygtes af flere, at kunne misbruges.

Præsident valg trods corona-udgangsforbud

Trods corona-truslen og en manglende mulighed for at føre valgkamp, så fastholder Polens præsident, statsminister og regeringspartiets formand, Jaroslaw Kaczynski, at præsidentvalget den 10. maj skal gennemføres.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Polens tidligere statsminister Donald Tusk sagde for nylig om tankerne om at gennemføre valget trods krisen.

– Kun en gal eller en kriminel, vil gennemføre en demokratisk afstemning midt i en epidemi.

 

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes