Parlaments formand trækker sig efter overforbrug

Sejmen formand Marek Kuchcinski har torsdag trukket sig, og fratræder fredag. Her sammen med den polske statsminister. Arkivfoto.


Formanden for Sejmen fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har trukket sig i dag på en pressekonference. Den seneste tid har de polske medie været fyldt med afsløringer om at formanden har fløjet for fire millioner zloty i private officielle fly, der også er brugt til mange private formål. Hans hustru har også anvendt de dyre statslige fly, til private gøremål.

Dum sag før valg

Der er valg til parlamentet den 13. oktober, og partiformand Jaroslaw Kaczynski, har derfor bedt Marek Kuchciński om at trække sig. Overforbrug af statens midler, er ikke noget der er officiel PiS-politik, og de mange afsløringer af PiS-topfolk overforbrug, kan blive dyrt ved det kommende valg. Formanden for Sejmen er nummer 2 i den polske rangorden efter præsidenten.

Ikke ulovlig

Marek Kuchciński understreger at han ikke har gjort noget ulovligt. PiS-formanden siger, at parlamentsformandens beslutninger understreger hvor vigtigt det er, at der ikke er tvivl om at regeringspartiet misbruger statens midler. Kaczynski mener også at medierne er urimelige i denne sag, og fremhæver, at dengang Donald Tusk var statsminister, fløj han også meget. Der er dog ingen sager eller beskyldninger mod Donald Tusk om private flyvninger, skriver polske medier.

PiS gik blandt andet til valg på, at de ville rydde op i erhvervsfolks og politikers overforbrug af statens penge, og det er også det billede partiet helst vil tegne af sig selv.

Jaroslaw Kaczynski understreger, at den nu afgåede parlamentsformand ikke har begået noget ulovligt.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes