Pensioner til polske mødre med mange børn

  Kvinder Polen boern_skole_polen_gdansk_polennu
  Polen har EU’s næstlaveste fødselsrate, og det er kun gået tilbage siden Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015. Men partiformanden mener, at det skyldes at kvinder drikker for meget. Arkivfoto.

  Mødre med mere end fire børn kan se frem til en særlig minimumspension, oplyser minister. Ordninger skal træde i kræft næste år, hvor der er valg til det polske parlament. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Er du kvinde og har fået mindst fire børn, så er der udsigt til en særlig moder-pension, siger Polens familie og arbejdsmarkedsminister.


  Polens regering har et nyt udspil på vej til næste år, som betyder at mødre med mindst fire børn har ret til en særlig minimumspension. Det siger landets minister for familie, arbejdsmarked og socialpolitik Elzbieta Rafalska til statskontrollerede Polsk Radio.

  Ministeren har sin optimisme i, at beløbet til denne pension er afsat i regeringens budget for 2019. Omkostningen til den nye pensionsordning er anslået til 915.000 zloty om året.

  Sociale reformer

  Forud for seneste parlamentsvalg lovede regeringspartiet Lov og Retfærdighed en børnepengeordning med navnet 500 plus, som betyder at polske forældre i dag fra barn nummer to får udbetalt 500 zloty om måneden pr. barn.

  Regeringen, der ønsker mere social ansvarlighed, har også indført et tilskud til skolestarten, det betyder at polske forældre modtager 300 zloty ved skolestart pr barn. Til gengæld har regeringen ændret skolebøgerne i Polen, så bl.a. den tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa, ikke længere indgår i den polske historie.

  Der er valg til det polske parlament næste år, og den 21. oktober er der lokal og regionalvalg.