Polakker på britiske øer kan kun reddes af Tusk og EU

  beata_szydlo_polen_statsminister_jens_moerch_polennu

  Trods klare garantier om at polakker vil have uændret vilkår i Storbritannien efter nej’et til EU samarbejdet, så må Polens statsminister Beata Szydlo nu sande at løfterne fra Theresa May ikke holdt vand. Nu kan kun Donald Tusk og EU sikre polakkernes fremtid på de britiske øer. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  BRUXELLES: Storbritannien er trods stor polsk diplomatisk indsats, løbet fra sine løfter til Polens regering. Nu kan kun EU redde polakkerne.


  De seneste måneder har der været penduldiplomati mellem Warszawa og London, for at sikre de mere end 800.000 polakker der bor og arbejder i Storbritannien, kan gøre det under samme vilkår som før briternes farvel til EU. Antallet er hatecrimes mod polakker er tidoblet efter den britiske afstemning sidste år.

  Statsminister Beata Szydlo fortalte efter den diplomatiske indsats, at vilkårene for de polakker der allerede opholder sig på de britiske øer, ville have uændret status efter briternes nej til Europa.

  Kovending

  Nu har Theresa May afleveret sine forslag til EU parterne i Bruxelles, og i de forslag gælder kun uændrede vilkår for polakker der har været på øerne i mindst fem år. Polakker der er kommet til Storbritannien før briternes afstemning, får en midlertidig opholdstilladelse der er gældende i to år. Dog garanteres det, at ingen polakker tvinges ud af de britiske øer før tidligste 29. marts 2019.

  EU præsident Donald Tusk har kaldt forslaget som værende: Langt under forventningerne. Polakkerne i Storbritannien må derfor fortsat lever med en usikker fremtid, trods løfterne fra Polens regering.

  Tusk og EU

  Det er nu kun EU og Donald Tusk, der kan sikre polakkernes vilkår på de britiske øer efter den tidligere stormagt valgte at forlade EU ved en folkeafstemning i juni sidste år.

  Donald Tusk har afvist de britiske forslag, og foran venter et anspændt forhandlingsforløb, der kan blive afgørende for mange polakkers fremtid.