Polakker skal gøre os klogere på verdensrummet

  polakker_skal_forske_i_verdensrummet_for_eu

  Hubble teleskopet er opkaldt efter Edwin Hubble, der i 1929 slog fast, at verdensrummet udvider sig. Nu skal polske forskere undersøge, hvor hurtigt det sker. Foto: YouTube.


  WARSZAWA: Polske astronomer er blevet udvalgt til at stå for europæisk forskning i, hvor hurtigt verdensrummet udvider sig.


  Den polske astronomi-professor Gregorz Pietrzynski og hans medarbejdere ved Warszawas Universitet har fået tildelt mere end 10 millioner zloty til at forske i verdensrummet.

  Det polske forsker-team er blevet udvalgt blandt to tusind ansøgere, der har budt ind på at stå for den europæiske forskningsopgave.

  Sort energi og verdensrummet

  Det er Det Europæiske Forskningsråd (ERC) under EU, der har bestilt og betaler for forskningen, der skal gøre os klogere på, hvor hurtigt verdensrummet udvider sig og på den sorte energi, som udgør 70 procent af verdensrummet.

  Forsknings-projektet bygger videre på en opdagelse fra 2011 om, at verdensrummet udvider sig med større og større hastighed, hvilket ifølge forskerne beviser, at sort energi findes.