500_km_nye_motorveje_i_polen_polennu
EISENHÜTTENSTADT: Priserne på benzin og diesel i Polen er nu så høje, at flere polakker tanker i Tyskland fordi det er billigere.
LÆS  Robert Lewandowski melder afbud til fodbold landsholdet


Før årsskiftet var diesel 0,30 zloty dyrere pr. liter i Tyskland end i Polen. Men nu er priserne ændret, så diesel nu er cirka en halv zloty billigere i Tyskland end i Polen. Det skriver det frie medie Fakt, efter at have besøgt grænseområdet mellem det vestlige Polen og det østlige Tyskland.

På tankstationen i den tyske by Eisenhüttenstadt – syd for Frankfurt am Oder – koster diesel 1,09 euro (4,67 zloty) pr liter og i nærheden er prisen på Aral stationen 1,13 (4,84 zloty). På den polske side af grænsen ved Zielona Gora koster en liter diesel 4,96 zloty, i byen Slubice er prisen 5,18 zloty og ved Krosno Odrzanskiego er prisen oppe på 5,36 zloty for en liter diesel.

Højere løn lavere priser

En polak, der arbejder i Tyskland og bor i Polen, siger at flere og flere har fundet ud af, at priserne er lavere på den tyske side af grænsen. Han forstår det ikke, og argumentere med at gennemsnitslønnen i Polen er på 4.970 zloty brutto om måneden, mens den i Tyskland – i Sachen – er over det dobbelte – cirka 10.640 zloty om måneden.

– Jeg er spændt på, hvor længe polakkerne vil acceptere alle disse prisstigninger. Du kan ikke leve på denne måde, siger Dietmar, der butiksmedarbejder i Eisenhüttenstadt.

Hvorfor?

Årsagen til prisforskellen er, at man i Tyskland har sænket priserne på alle olieprodukter i takt med at priserne på verdensmarkederne er faldet. I Polen har man ikke sænket priserne på diesel, selv om priserne er faldet.

LÆS  Årsdag for oprøret i den jødiske ghetto i Warszawa

De seneste tre år er leveomkostningerne for polakkerne steget med cirka 60 procent, men lønningerne tilsvarende ”kun” er steget med cirka 20 procent.

LÆS  Uofficielt: USA vil flytte soldater fra Tyskland til Polen