Polakker til Tyskland for at købe billig benzin

500_km_nye_motorveje_i_polen_polennu

Dieselolie er blevet så dyr i Polen, at flere og flere kører til Tyskland, hvor priserne er lavere. Arkivfoto.


EISENHÜTTENSTADT: Priserne på benzin og diesel i Polen er nu så høje, at flere polakker tanker i Tyskland fordi det er billigere.


Før årsskiftet var diesel 0,30 zloty dyrere pr. liter i Tyskland end i Polen. Men nu er priserne ændret, så diesel nu er cirka en halv zloty billigere i Tyskland end i Polen. Det skriver det frie medie Fakt, efter at have besøgt grænseområdet mellem det vestlige Polen og det østlige Tyskland.

På tankstationen i den tyske by Eisenhüttenstadt – syd for Frankfurt am Oder – koster diesel 1,09 euro (4,67 zloty) pr liter og i nærheden er prisen på Aral stationen 1,13 (4,84 zloty). På den polske side af grænsen ved Zielona Gora koster en liter diesel 4,96 zloty, i byen Slubice er prisen 5,18 zloty og ved Krosno Odrzanskiego er prisen oppe på 5,36 zloty for en liter diesel.

Højere løn lavere priser

En polak, der arbejder i Tyskland og bor i Polen, siger at flere og flere har fundet ud af, at priserne er lavere på den tyske side af grænsen. Han forstår det ikke, og argumentere med at gennemsnitslønnen i Polen er på 4.970 zloty brutto om måneden, mens den i Tyskland – i Sachen – er over det dobbelte – cirka 10.640 zloty om måneden.

– Jeg er spændt på, hvor længe polakkerne vil acceptere alle disse prisstigninger. Du kan ikke leve på denne måde, siger Dietmar, der butiksmedarbejder i Eisenhüttenstadt.

Hvorfor?

Årsagen til prisforskellen er, at man i Tyskland har sænket priserne på alle olieprodukter i takt med at priserne på verdensmarkederne er faldet. I Polen har man ikke sænket priserne på diesel, selv om priserne er faldet.

De seneste tre år er leveomkostningerne for polakkerne steget med cirka 60 procent, men lønningerne tilsvarende ”kun” er steget med cirka 20 procent.