Polakkerne skal til folkeafstemning om partistøtte i dag

  Polens_største_partier_bliver_de_største_tabere_før_valget_søndag_0
  29 millioner polakker skal stemme til lokal og regionalvalgene. Valgstederne åbnede klokken 7.00 og lukker klokken 21. Arkivfoto.

  Polakkerne skal til folkeafstemning om tre forhold i dag. Afstemning er kritiseret af flere for at være en del af den daværende præsident Bronislaw Komorowskis valgkamp i foråret. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Der er folkeafstemning i Polen i dag, hvor polakkerne skal tage stilling til tre forhold: Valgkredse, partistøtte og loyalitet i skattesager.


  Polakkerne går i dag til folkeafstemning, der blev udskrevet af Polens tidligere præsident Bronislaw Komorowski.

  Tre emner

  Polakkerne skal tage stilling til tre forhold; skal der indføres flertalsvalg i enkeltmandskredse? – skal partistøtte forbydes?, og en afstemning om hvor vidt, at tvivl i skattesager skal komme borgeren til gode?

  Kritik af afstemning

  Folkeafstemningen blev udskrevet under præsidentvalgkampen af den tidligere præsident, og er af kommentatorer blevet beskrevet som et led i valgkampen dengang.

  Lech Walesa: Bliv hjemme

  Politikere og meningsdannere har kritiseret afstemningen, og Polens tidligere præsident Lech Walesa har direkte opfordret folk til ikke at stemme.

  Ingen folkeafstemning i oktober

  Polens nuværende præsident Andrzej Duda bad efter sin indsættelse Senatet om at udskrive endnu en folkeafstemning til den 25. oktober, hvor der i forvejen er parlamentsvalg i Polen. Afstemning skulle også have tre temaer: Alder for skolestart, pensionsalder og fredning af statsskovene.

  Afviser ny afstemning

  Fredag afviste Senatet i Polen at gennemføre folkeafstemningen. 53 senatorer stemte imod en ny afstemning, 35 stemte for og to undlod at stemme.