Polens_største_partier_bliver_de_største_tabere_før_valget_søndag_0
Resultatet af præsidentvalget i Polen 2020 ventes seneste tirsdag, når alle stemmerne er talt op. Arkivfoto.

Polakkerne skal til folkeafstemning om tre forhold i dag. Afstemning er kritiseret af flere for at være en del af den daværende præsident Bronislaw Komorowskis valgkamp i foråret. Arkivfoto.


WARSZAWA: Der er folkeafstemning i Polen i dag, hvor polakkerne skal tage stilling til tre forhold: Valgkredse, partistøtte og loyalitet i skattesager.


Polakkerne går i dag til folkeafstemning, der blev udskrevet af Polens tidligere præsident Bronislaw Komorowski.

Tre emner

Polakkerne skal tage stilling til tre forhold; skal der indføres flertalsvalg i enkeltmandskredse? – skal partistøtte forbydes?, og en afstemning om hvor vidt, at tvivl i skattesager skal komme borgeren til gode?

Kritik af afstemning

Folkeafstemningen blev udskrevet under præsidentvalgkampen af den tidligere præsident, og er af kommentatorer blevet beskrevet som et led i valgkampen dengang.

Lech Walesa: Bliv hjemme

Politikere og meningsdannere har kritiseret afstemningen, og Polens tidligere præsident Lech Walesa har direkte opfordret folk til ikke at stemme.

Ingen folkeafstemning i oktober

Polens nuværende præsident Andrzej Duda bad efter sin indsættelse Senatet om at udskrive endnu en folkeafstemning til den 25. oktober, hvor der i forvejen er parlamentsvalg i Polen. Afstemning skulle også have tre temaer: Alder for skolestart, pensionsalder og fredning af statsskovene.

Afviser ny afstemning

Fredag afviste Senatet i Polen at gennemføre folkeafstemningen. 53 senatorer stemte imod en ny afstemning, 35 stemte for og to undlod at stemme.