Polen bekymret for sikkerhed efter amerikansk valg

  donald_trump_naeste_amerikanske_praesident

  Den næste præsident i USA bliver 70-årige Donald Trump fra New York, der indsættes den 20. januar. I nat vandt han overraskende over sin rival Hillary Clinton. Polens regering, præsident og oppositionen er nu bekymret for konsekvenserne. Sporene skræmmer. For otte år siden løb den nytiltrådte præsident Barack Obama fra sikkerhedsaftaler med Polen af hensyn til forholdet til Rusland. Foto: Trump Inc.


  WARSZAWA: Polens regering og præsident er bekymret for at en ny amerikansk administration vil droppe aftalerne om sikkerhed igen.


  Det amerikanske præsidentvalg, hvor Donald Trump blev valgt til ny præsident foran Hillary Clinton, har givet anledning til bekymring i den polske hovedstad.

  Dårlige minder

  Polen har før oplevet, at USA er løbet fra aftaler om sikkerhed efter et præsidentvalg. Det skete blandt andet ved det aftalte raketskjold, som Barack Obama droppede til fordel for håbet om indrømmelser fra Rusland. Et træk der gjorde Obama utrolig upopulær i Polen, da raketskjoldet blev ændret til en langt mindre mobil udgave.

  Kræver garantier

  Udenrigsminister Witold Waszczykowski sagde onsdag, at Polen vil tale med Donald Trump om gennemførelsen af de allieredes beslutninger fra juli for at være helt sikker på, at der ikke er nogen tøven, som det skete for otte år siden, da præsident Barack Obama satte missilskjoldet på stop, sagde udenrigsministeren.

  Løfter fra topmøde

  – Vi ønsker at få en bekræftelse fra amerikanerne, at de allieredes beslutninger vil blive gennemført, sagde Waszczykowski til den uafhængige tv-station TVN 24. På NATO-topmødet i juli blev det blandt andet besluttet, at USA skulle sende cirka 1.000 soldater til Polen for at modstå aggressionerne fra Rusland, og at amerikanerne skal overtage sikkerhedsansvaret i Polen.

  Paladsbekymringer

  Fra præsidentpaladset lyder der samme toner. Talsmanden for præsident Andrzej Duda, Marek Magierowski siger, at topprioritet for Polen i forholdet til det Hvide Hus, er at aftalerne fra NATO topmødet i Warszawa i juli. Det omfatter indsættelse af fire NATO-bataljoner i Østersøregionen og Polen, indsættelse af en pansret amerikansk brigade i vores land, og missil forsvarsbasen, sagde Magierowski.

  PiS med to tunger

  Selv om den polske regering og præsident er bekymret, så er lederen af regeringspartiets gruppe i Sejmen, Ryszard Terlecki glad for afstemningsresultatet i USA. Til Polsk Radio siger han:

  Bedre samarbejde

  – Vi er overbeviste om, at det polsk-amerikanske samarbejde vil få det bedre end tidligere. Amerika er vores vigtigste politiske partner, vores vigtigste allierede, og vi er overbeviste om, at det er et godt valg for Polen, siger Ryszard Terlecki. Men opposition er mere på linje med regeringen.

  Uoverskuelige konsekvenser

  Borgernes Platforms (PO) talsmand, Jan Grabiec mener at valget giver stor usikkerhed.

  – Vi ved ikke noget om hvordan den amerikanske udenrigs- og sikkerhedspolitik bliver nu, og NATO kan ikke fungere uden en aktiv indsats fra USA.

  – Konsekvenserne kan blive uoverskuelige, siger han.

  20. januar

  70-årige Donald Trump fra New York indsættes som USA’s præsident den 20. januar.