Polske soldater er med i en ny NATO-udrykningsstyrke, der skal kunne rykke ud med kort varsel. Arkivfoto.

LÆS  Ny viden om Den Kolde Krig på stor udstilling

WARSZAWA: Polen er sammen med fem andre NATO-lande en del af en ny særlig udrykningsstyrke der kan rykke ud med kort varsel, hvis konflikten med Rusland udvikler sig.

LÆS  Polske soldater er kommet til Afghanistan torsdag

De seks NATO-land Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien og Polen er de første lande der har meldt sig til en ny NATO-indsatsstyrke der kan rykke ud med kort varsel.

Formel beslutning

Den nye styrke blev oprettet på et møde torsdag blandt alliancens forsvarsministre der mødtes i Bruxelles, og er dannet for at give mere tryghed til de lande der grænser op til Rusland. Polen deler kun grænse med Rusland, ved den særlige russiske enklave Kaliningrad ud til Østersøen.

Enighed om plan

– Det har været en dag med stor inspiration for mig, fordi jeg har set 28 allierede optræde samlet. Vi realiserer vores plan, sagde NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Denne styrke udgør en vigtig forstærkning af vores kollektive forsvar, siger han.

Hurtig indsats

Den nye udrykningsstyrke – VJTF – skal gøre Nato i stand til at reagere hurtigere på trusler mod Natos territorium i Europa. Der bliver ikke tale om en stående styrke, men om soldater, der er i så højt beredskab, at de første af dem kan rykke ud med bare to til tre døgns varsel.

5.000 mand

Styrken skal tælle omkring 5000 mand og kunne trække på op mod 30.000 mand, hvoraf de fleste har en noget længere reaktionstid.

LÆS  NATO: Polens præsident skal ikke blande sig

Tysk ledelse

Det blev også besluttet, at Tyskland skal stå i spidsen for brandkorpset i 2015, mens det i 2016 bliver Spanien og i 2017 Storbritannien.

LÆS  Præsident til USA midt i valgkamp