Polen erstatter fængsel med elektroniske fodlænker

  Polen_indfører_elektroniske_fodlænker

  Polen bliver det syvende europæiske land, der indfører elektroniske fodlænker. Foto: PNB


  Polen indfører elektroniske fodlænker. Fra september kan lovovertrædere afsone straffe på op til seks måneders fængsel derhjemme.


  Polakker, der har begået mindre lovovertrædelser, kan fra september i år komme til at afsone en del af straffen hjemme hos dem selv.

  I stedet for at sidde i fængsel vil de blive forsynet med en elektronisk fodlænke, så myndighederne kan overvåge deres færden.

  Det polske justitsministerium har netop underskrevet en aftale til en værdi af 54 millioner euro med firmaet Comp Safe Support, der skal levere det elektroniske overvågningssystem.

  Store besparelser

  Ifølge Polsk Radio regner ministeriet med at spare en del penge ved at flytter fanger fra cellen til sofaen.

  Fodlænken vil blive brugt på fanger, der er blevet idømt en fængselsstraf på op til seks måneder. Fodlænken vil også blive brugt til kriminelle, der har fået en straf på et års fængsel, men først når de har udstået halvdelen af straffen.

  Comp Safe Support etablerer en overvågningscentral i Warszawa til august. Herfra kan fangernes færden følges via gps. Systemet vil også gøre det muligt for politiet at holde øje med eksempelvis hustrumishandlere eller mennesker, der er dømt til at deltage i alkohol eller narkotikaafvænning.

  Syvende land

  Polen bliver det syvende europæiske land, der indfører systemet med elektroniske fodlænker.

  Landets justitsminister, Zbigniew Cwiakalski, glæder sig over, at Polen kan trække på de erfaringer, som er gjort i blandt andet Estland, Storbritannien og Portugal.

  I Danmark har elektroniske fodlænker været brugt i forbindelse med strafafsoning siden 2005.